Sud EU-a: Emmentaler nije samo švicarski sir

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. svibanj 2023. u 15:48
Foto: Pixabay

Sud sa sjedištem u Luksemburgu zaključio je da naziv ementaler opisuje vrstu sira koja je javnosti poznata, a ne zemljopisno podrijetlo te se stoga ne može zaštititi žigom.

Opći sud EU-a odbio je u srijedu zahtjev švicarskih sirara da naziv sira “ementaler” u Europskoj uniji bude odobren samo za njihove proizvode.

Sud EU-a odbacio je time žalbu švicarske udruge Emmentaler Switzerland, navodi se u priopćenju. Udruga je željela osigurati zaštićeni status za svoj sir u EU tako da samo švicarski ementaler može koristiti taj naziv.

Ako proizvod od sira ne potječe iz Švicarske, tada treba navesti i regiju podrijetla, inzistirali su u udruzi. Kako bi osigurao zaštićeni status, Emmentaler Switzerland pokrenuo je pravni postupak protiv Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

Sud sa sjedištem u Luksemburgu zaključio je da naziv ementaler opisuje vrstu sira koja je javnosti poznata, a ne zemljopisno podrijetlo te se stoga ne može zaštititi žigom. Udruga se još može žaliti Europskom sudu, najvišoj sudskoj instanci u EU, primjećuje agencija Dpa.

Komentirajte prvi

New Report

Close