Stižu velike promjene za radnike i poslodavce, mijenja se i struktura plaća

Autor: Poslovni.hr , 11. travanj 2023. u 09:27
Foto: Pixabay

Države članice morat će uvesti učinkovite, razmjerne i odvraćajuće kazne.

Europski parlament je ovih dana izglasao obvezujuća pravila o transparentnosti plaća u pokušaju rješavanja rodnog jaza u plaćama diljem EU. Riječ je o odluci koja može imati dalekosežne posljedice na rodnu ravnopravnost na tržištu rada, a mogla bi promijeniti i kulturu tajnovitosti koja inače u Hrvatskoj vlada u vezi s plaćama.

427 glasova je bilo za, 79 protiv i 76 suzdržanih, što pokazuje da ova odluka ima široku podršku među eurozastupnicima, piše Index.

Direktiva će izvršiti pritisak na poslodavce, koji će sada morati preuzeti veću odgovornost u pogledu transparentnosti plaća i ispravljanja nejednakosti temeljenih na rodu. Prema novim pravilima, poslodavci će zaposlenicima morati omogućiti pristup informacijama o tome kako određuju plaće prema rodu.

Strukture plaća za usporedbu razina plaća morat će se temeljiti na rodno neutralnim kriterijima i uključivati ​​rodno neutralne sustave ocjenjivanja i klasifikacije poslova. Oglasi za slobodna radna mjesta i nazivi poslova morat će biti rodno neutralni, a procesi zapošljavanja morat će se voditi na nediskriminirajući način.

Ako izvještaji o plaćama budu pokazivali rodnu razliku u plaćama od najmanje 5 posto, poslodavci će morati provesti zajedničku procjenu plaća u suradnji s predstavnicima radnika.

Države članice morat će uvesti učinkovite, razmjerne i odvraćajuće kazne, poput novčanih kazni, za poslodavce koji budu kršili pravila. Radnik koji je zbog povrede pretrpio štetu imat će pravo na naknadu štete. Prvi put intersekcijska diskriminacija i prava nebinarnih osoba uključeni su u opseg novih pravila.

Komentirajte prvi

New Report

Close