Šok nakon tragedije: Kako je došlo do brutalnog ubojstva 20-godišnjeg mladića zbog zaštitne maske

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2021. u 15:13
FOTO: REUTERS/Annkathrin Weiss

Stručnjaci, javnost i političari su šokirani brutalnim ubojstvom jednog 20-godišnjaka na zapadu zemlje. Razlog tragedije je bilo nenošenje zaštitne maske, potvrdila je policija.

Nakon ubojstva 20-godišnjeg djelatnika jedne benzinske postaje u Idar-Obersteinu na zapadu Njemačke, policija istražuje razloge tragedije. Između ostaloga se analiziraju i aktivnosti 49-godišnjeg muškarca osumnjičenog za ubojstvo na društvenim mrežama. Iz Policijske uprave u gradu Trieru su za agenciju dpa potvrdili da raspolažu s brojnim indicijama koje bi mogle dati odgovor na pitanje zbog čega je ustvari osumnjičeni pucao na zaposlenika benzinske postaje.

49-godišnjak je u subotu htio kupiti pivo u gradu Idar-Obersteinu u saveznoj zemlji Porajnje-Falačka. Pritom nije nosio zaštitnu masku. Djelatnik ga je upozorio da stavi masku – što je on odbio i napustio dućan. Otišao je kući, presvukao se, uzeo pištolj, vratio na benzinsku, s maskom došao do pulta, skinuo je i pucao u mladića.  Nakon uhićenja, policijskim istražiteljima je rekao da odbacuje mjere protiv korone, odnosno da ga je cijela situacija oko pandemije jako opteretila i da je htio „odaslati neki znak”, piše Deutsche Welle.

49-godišnjak ima njemačko državljanstvo i trenutno se nalazi u istražnom zatvoru. Ova tragedija je u cijeloj Njemačkoj izazvala brojne reakcije, izraze sućuti i – zgražanje. Državno odvjetništvo pretpostavlja da bi istraga o okolnostima ovog čina mogla potrajati, posebice što se tiče odgovora na pitanje – što je uopće bio stvarni uzrok takve reakcije osumnjičenog? Nejasno je i kako je on došao u posjed oružja.

Policija u Trieru je utorak navečer na Twitteru objavila sljedeću poruku: „Postoje određene naznake koje upućuju na Twitter-profil osumnjičenika. Mi ćemo ispitati te indicije.” Brojni korisnici te društvene mreže su naime upozorili policajce da provjere profil 49-godišnjaka na Twitteru.

Magazin „Der Spiegel” i think-tank CeMAS, specijaliziran za područje ideologije zavjera, u zajedničkom istraživanju došli su do informacije da je uhićeni muškarac već prije dvije godine uočen na jednom Twitter-profilu, tada je pisao o svojim fantazijama o nasilju.

„Prvo ubojstvo povezano s koronom”

Sindikat zaposlenika Njemačke policije GdP nakon ubojstva u Idar-Obersteinu je upozorio na opasnost od moguće radikalizacije osoba koje negiraju postojanje korone: „Ovo je prvi registrirani slučaj ubojstva koji povezujemo s koronom”, rekao je dopredsjednik GdP-a Jörg Radek za listove Grupacije Funke. Za sada se radi o izoliranim slučaju, kaže Radek – ali i upozorava: „Od prošle godine uočavamo radikalizaciju protivnika korone.”

Radek je podsjetio i na činjenicu da njemački organi reda i mira bilježe sve veći broj napada na medijske djelatnike i policajce na demonstracijama: „Važno je da sigurnosni organi obrate pažnju na radikalne snage. Bez obzira radilo se o onima s ljevice, desnice ili pripadnika pokreta Querdenker.” Pod pojmom Querdenker u Njemačkoj se misli na inicijativu koja se protivi državnim zaštitnim mjerama protiv pandemije COVIDA19.

Znanstvenik Andreas Zick, koji se u Bielefeldu bavi proučavanjem konflikata, za list „Westdeutsche Allgemeine Zeitung” kaže da već od prošle godine postoje naznake rastuće stope radikalizacije na sceni koja negira postojanje COVIDA19: „Neprijateljstvo je na korona-protestima sve intenzivnije, sve agresivnije, na protestima ima sve više nasilja prema policiji i novinarima”, kaže Zick. Iako se radi o jednom izoliranom počinitelju, može se uspostaviti veza s tom scenom jer je i on sam rekao policiji da je tako postupio zbog sveukupne situacije oko korone, napominje istraživač: „To već upućuje na zaključak da se on smatra pripadnikom jedne određene skupine, odnosno da djeluje u ime drugih, onih s kojima dijeli istu ideologiju.”

Komentirajte prvi

New Report

Close