Službeno potvrđena važna odluka Komisije, još godinu dana imamo za korištenje više od milijarde eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. svibanj 2022. u 12:21
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Uobičajeni rok za korištenje tih sredstava je 18 mjeseci i u ovom slučaju istjecao je u lipnju ove godine. Komisija do sada nikada nije odobrila produljenje uobičajenog roka.

Europska komisija je u petak i službeno potvrdila produljenje roka za korištenje sredstava Europskog fonda solidarnosti (EUSF) za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu do kraja lipnja 2023., što je dogovoreno još u veljači u razgovoru premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Komisije Ursule von der Leyen.

“Komisija je danas odlučila iznimno odobriti Hrvatskoj mogućnost do 30. lipnja produlji rok za korištenje financijskog doprinosa iz Fonda solidarnosti EU-a za nadoknadu štete od potresa koji su zemlju teško pogodili 2020. i 2021. godine”, objavila je Komisija.

Hrvatska je za sanaciju posljedica dva potresa koji su pogodili Zagreb i Sisačko-moslavačku županiju iz Europskog fonda solidarnosti dobila preko milijardu eura. Uobičajeni rok za korištenje tih sredstava je 18 mjeseci i u ovom slučaju istjecao je u lipnju ove godine.

Premijer Plenković se u veljači ove godine sastao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen nakon čega su objavili da će taj rok iznimno biti produljen za godinu dana. Komisija do sada nikada nije odobrila produljenje uobičajenog roka.

“Hrvatsku su dva puta pogodili snažni potresi, prvo u Zagrebu, a zatim u Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji. Sve se to dogodilo tijekom prvog vala pandemije covida, što je znatno otežalo napore za oporavak. Osigurati da Hrvatska u potpunosti može imati koristi od financijske potpore iz Fonda solidarnosti EU za obnovu dviju regija od iznimne je važnosti za stanovništvo i znak snažne i konkretne solidarnosti Europske unije”, izjavila je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Komentirajte prvi

New Report

Close