Sloveniju idući tjedan čeka velik rast cijena goriva i struje?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. travanj 2022. u 08:49
FOTO: REUTERS/Jon Nazca

U Sloveniji od nedjelje 1. svibnja prestaju vrijediti regulirane cijene naftnih derivata, pa se očekuje njihov znatni rast početkom idućeg tjedna.

Vlada se nije odlučila za produženje mjere kojom je od ožujka najviša maloprodajna cijena 95-oktanskog  benzina na crpkama bila fiksirana na 1,503 eura za litru, a dizela na 1,541 eura. Ocijenila je da je regulacija cijena tekućih goriva već odigrala svoju ulogu u ublažavanju cijena i da na tržištu derivata nema poremećaja, no za još tri mjeseca produžila je snižene trošarine na energente.

Ministarstvo gospodarstva navelo je da će se cijene naftnih derivata u Sloveniji i ubuduće kretati kao i u prosjeku eurozone.
Distributeri ocjenjuju da bi se nova maloprodajna cijena 95-oktanski benzin mogla kretati oko 1,6 eura, a za dizel 1,8 eura.
Kako prenose slovenski mediji, s početkom svibnja najavljuje se i znatno povećanje cijena električne energije jer prestaje mjera kojom zadnjih mjeseci dobavljači te energije nisu smjeli obračunavati potrošačima troškove mreže i neke druge pristojbe koje su u uobičajenoj strukturi cijene tog energenta.

Komentirajte prvi

New Report

Close