Slovenci odlučili dati prednost jednoj vrsti cjepiva, ostala će davati samo uz potpis cijepljenih

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. listopad 2021. u 13:12
FOTO: REUTERS/Karina Hessland

Ovakva odluka donesena je nakon što je krajem prošlog mjeseca, u ljubljanskom Kliničkom centru (UKC)  umrla 20-ogodišnja djevojka, dva tjedna nakon što je cijepljena cjepivom Johnson&Johnson.

Stručna skupina slovenske vlade za Covid-19 donijela je preporuku da se cijepljenje stanovništva ubuduće obavlja prvenstveno  mRNA cjepivima (Pfizer-BioNTech i Moderna), dok bi za primjenu vektorskih (Johnson&Johnson i Astrazeneca) bila potrebna pismena suglasnost cijepljenih, objavila je u petak Slovenska televizija.

Prema tom prijedlogu, pismena suglasnost tražit će se i prije cijepljenja cjepivom Moderne, ali samo za osobe mlađe od 18 godina.
Vijest je još neslužbena, a prijedlog još mora potvrditi vlada, prenose slovenski mediji.

Ovakva odluka donesena je nakon što je krajem prošlog mjeseca, u ljubljanskom Kliničkom centru (UKC)  umrla 20-ogodišnja djevojka, dva tjedna nakon što je cijepljena cjepivom Johnson&Johnson. Umrla je od moždanog udara, uz sumnju da se radilo o rijetkoj neželjenoj nuspojavi cijepljenja vektorskim cjepivom, nakon čega je korištenje tog cjepiva u Sloveniji privremeno suspendirano.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 838 novih zaraza koronavirusom, a dva oboljela su preminula, objavila je u petak vlada.
U bolnicama je trenutno 413 oboljelih a najmlađi ima 26 godina. Na intenzivnim odjelima covid bolnica smješteno je 115 pacijenata, najmlađi ima 34 godine, objavilo je ministarstvo zdravstva.
Ministar zdravstva Janez Poklukar izjavio je kako se čini da epidemija stagnira, čemu su doprinijele i strože restrikcije uz obvezne covid potvrde, te da bi situacija i stanje u bolnicama bez te mjere bili mnogo kritičniji.

Potrebnim dozama cjeliva u Sloveniji je do sada zaštićeno 1.033.141 ljudi, odnosno 49 populacije, objavila je vlada.
S 14-odnevnom incidencijom od 562 slučaja zaraze na sto tisuća stanovnika Slovenija se ubraja među epidemiološki rizičnija područja u Europi i nalazi se u tzv. “tamnocrvenoj” zoni.

Komentirajte prvi

New Report

Close