Radnik 28 godina radio prekovremeno bez da je za to bio plaćen, na kraju dobio otkaz zbog bolesti

Autor: Poslovni.hr , 07. veljača 2024. u 10:14
foto: pixabay

Prema riječima stručnjaka, “neplaćeni rad se mogao utvrditi samo za posljednje tri godine”.

Pekar iz austrijskog grada Vorarlberga dobio je od svog bivšeg poslodavca odštetu od 27.000 eura, pišu austrijski mediji.

Do tog je zaključka došla radnička komora u Austriji nakon što je muškarac dobio otkaz, piše Fenix magazin.

Pekar je u tvrtki radio 28 godina. Njegov poslodavac iskoristio je dugotrajnu bolest kao razlog za otkaz svom radniku. Kad mu je retroaktivno provjeravan radni odnos, pokazalo se da prekovremeni rad, noćne smjene i usluge vikendom nisu bili uvijek plaćeni.

Međutim, iznos naknade koju je sada dobio ne odražavao ono na što bi radnik imao pravo. “U sadašnjem slučaju, pekar je vjerojatno izgubio mnogo prekovremenih sati i bonusa tijekom mnogo godina”, rečeno je iz Radničke komore.

Prema riječima stručnjaka, “neplaćeni rad se mogao utvrditi samo za posljednje tri godine”.

U Njemačkoj “neplaćeni i plaćeni prekovremeni rad kontinuirano su se smanjivali u posljednjih deset godina”, objasnilo je Savezno ministarstvo za socijalna pitanja i rad.

To proizlazi iz statistike Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB) o izračunu radnog vremena iz studenog 2023. godine. Broj neplaćenih prekovremenih sati po zaposleniku u 2022. iznosio je 20,1 (2012.: 27,5). Prosječan broj plaćenih prekovremenih sati iznosio je 14,2 (2012.: 22,7).

Komentirajte prvi

New Report

Close