Protiv ‘ležećih policajaca’ koji su najčešći na našim cestama podignut veliki sudski spor

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2021. u 10:10
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Tvrde da se zbog njih oštećuju automobili te da je zbog njih povećan rizik od prometnih nesreća.

Takvi ‘ležeći policjaci’ nazivaju se Berlinski jastuci, a sastoje se od blokova gume, koja je vijcima učvršćena za cestu. Ideja ovih uspornika je da omogućuju slobodan prolazak autobusima javnog prijevoza, hitnim službama, odnosno kombijima i sličim vozilima, a da ih osobna vozila mogu prijeći s maksimalno 30 km/h. Ovi uspornici izazivaju brojne kontroverze, a u Francuskoj je upravo počeo veliki sudski spor u kojem su oni glavna tema.

U Francuskoj je nekoliko udruga odlučilo podignuti optužnicu protiv nepoznatih počinitelja, odnosno svih onih koji su zaslužni za postavljanje uspornika prometa, odnosno ležećih policajaca. Udruge procjenjuju da velika većina od 450.000 uspornika postavljenih na francuskim cestama ne udovoljava standardima, posebno s obzirom na visinu. Tvrde da se zbog njih oštećuju automobili te da je zbog njih povećan rizik od prometnih nesreća. Apel se usredotočio na Berlinske jastuke (na slici), vrstu gumenih usporivača koji su česti i na našim cestama (visoki su oko 65 mm). Ova se tužba proteže na više od 150 općina i lokalnih zajednica, što će cijeli slučaj učiniti – mamutskim.

Thierry Modolo-Dominati, predsjednik udruge Pour une Mobilité serene et durable, dao je za primjer motociklista koji je pao na nizbrdici te da je pao i teško se ozlijedio upravo zbog Belinskog jastuka.

Komentirajte prvi

New Report

Close