Postignut povijesni dogovor: Pravo na popravak proizvoda i nakon isteka jamstva!

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. veljača 2024. u 16:04
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Politički dogovor još formalno trebaju potvrditi Europski parlament i Vijeće EU-a prije nego postane zakon.

Europski parlament i Vijeće EU-a postigli su u četvrtak politički dogovor o direktivi koja će potrošačima osigurati “pravo na popravak” proizvoda i poticati ih da produlje vijek svojih proizvoda.

U Europskoj uniji se svake godine proizvede 35 milijuna tona otpada iako istraživanje Eurobarometra pokazuje da čak 77 posto potrošača podržava popravak uređaja, umjesto da kupuju nove.

Prema postignutom dogovoru, potrošačima će popravak uređaja postati pristupačniji ne samo za vrijeme zakonskog trajanja jamstva, već i po isteku.

Proizvođači će biti obvezni popravljati uobičajene kućanske proizvode poput perilica rublja, usisavača, čak i pametnih telefona, a taj popis rast će s vremenom. Proizvođači će morati informirati potrošače o proizvodima koje su dužni popraviti, a potrošači će imati pravo na zamjenski uređaj dok traje popravak ili se odlučiti na popravljeni uređaj kao alternativu.

Uspostavit će se besplatna internetska platforma na kojoj će se potrošači moći povezati sa serviserima i trgovcima obnovljene robe i tako uspoređivati cijene i tražiti bolje ponude, a još jedna novost za potrošače bit će produljenje jamstva za jednu godinu nakon popravka uređaja.

“U budućnosti će biti lakše i jeftinije popravljati proizvode umjesto kupovati nove, skupe. Ovo predstavlja značajan uspjeh za Europski parlament koji se žestoko zalagao za osnaživanje potrošača u borbi protiv klimatskih promjena. Dogovorom se uvodi dodatnih 12 mjeseci zakonskog jamstva za proizvode i osigurava neovisnim serviserima bolji pristup rezervnim dijelovima”, rekao je izvjestitelj Rene Repasi (S&D), priopćio je Europski parlament.

Politički dogovor još formalno trebaju potvrditi Europski parlament i Vijeće EU-a prije nego postane zakon. Države članice imat će dvije godine da ga prenesu u nacionalna zakonodavstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close