Poljska ulaže 40 milijardi dolara u nuklearke, prva elektrana već 2033.

Autor: Tomislav Pili , 09. rujan 2020. u 22:00
Foto: Pixabay

Vlada predstavila novu energetsku strategiju do 2040. kako bi smanjila ovisnost o ugljenu

Poljska kreće u izgradnju svoje prve nuklearne elektrane što bi moglo ubrzati tranziciju te države s energetike temeljene na ugljenu na čistije izvore.

Poljska je jedna od rijetkih bivših komunističkih država u Europi koje nemaju nuklearne elektrane, pa je nuklearna energija dobila značajno mjesto u novoj energetskoj strategiji do 2040. koju je ovoga tjedna predstavila vlada u Varšavi.

Najviši udjel u EU

Kako piše Financial Times, poljska vlada u nuklearnu energetiku namjerava uložiti 150 milijardi zlota, odnosno 39,7 milijardi dolara. Vlada planira da bi prva nuklearka započela s isporukom struje u mrežu 2033. godine.

Zajedno sa 130 milijardi zlota uloženih u izgradnju vjetroelektrana na morskoj pučini, nuklearna energija trebala bi pomoći Poljskoj u smanjivanju ovisnosti o ugljenu. Naime, iz termoelektrana na ugljen Poljska je lani dobivala 74 posto električne energije, što je jedan od najviših udjela u Europskoj uniji.

Preliminarni je plan vlade, koji još treba biti službeno usvojen, da udjel ugljena u proizvodnji električne energije padne između 37 i 56 posto do 2030. godine, a između 11 i 28 posto do 2040. godine. Dinamika smanjivanja udjela ugljena ovisit će o kretanjima na tržištu ugljičnog dioksida, naglasila je vlada.

Na tu su vijest porasle cijene dionica poljskih državnih kompanija iz sektora elektroprivrede, poput PGE-a i Taurona. Inače, burzovna vrijednost ovih kompanija u posljednje je dvije godine oštro pala s obzirom da su rastuće cijene ugljičnog dioksida njihovu ovisnost o ugljenu učinile sve problematičnijom.

Kamil Kliszcz, analitičar dioničkog tržišta u banci mBank ističe za FT da je plan do 2040. godine razuman kompromis između rastućeg pritiska na poljsku vladu da započne sa smanjenjem korištenja ugljena i složenosti tog problema u zemlji gdje 100.000 radnih mjesta ovisi o proizvodnji tog energenta. „Taj plan uzima u obzir sve aktualne trendove te europsku regulativu. S druge pak strane, priznaje realnost poljskog energetskog sustava i činjenice da ne možete ništa učiniti u kratkom vremenu“, ističe Kliszcz. „;No, pričekajmo hoće li ga vlada na kraju usvojiti“, dodao je Kliszcz.

Opasna fantazija

Aktivisti Greenpeacea ocijenili su plan kao „opasnu fantaziju, a ne energetsku strategiju“ i dodali kako Poljska – za razliku od ostalih članica EU-a – još uvijek nije postavila rok do kojeg će u potpunosti prestati koristiti ugljen. U kontekstu prijašnjih izjava poljskih ministara koji su tvrdili – primarno iz razloga dodvoravanja dijelu birača koji žive od rudarstva – da će ugljen ostati temelj energetike do 2060. godine, ovaj se plan može činiti naprednim, ističe Joanna Flisowska, aktivistica za zaštitu okoliša.

100.000 radnih mjesta

u Poljskoj ovisi o ugljenu, a vlada je prije tvrdila da ga neće napustiti do 2060.

„No, to i dalje nije dovoljno i još je uvijek odvojeno od klimatske krize i klimatskih politika na razini EU-a“, zaključuje Flisowska.

Komentirajte prvi

New Report

Close