Poljska na prekretnici, nacionalistički PiS izgubio parlamentarnu većinu

Autor: Ana Blašković , 16. listopad 2023. u 22:01
Foto: Reuters

Vladajuća stranka Pravo i pravda osvojila je tek 36,6 posto glasova, pokazuju izlazne ankete.

Poljska bi nakon gotovo desetljeća mogla napraviti snažan politički zaokret, sugeriraju prvi rezultati izbora održanih prošlog vikenda. Vladajući nacionalisti, stranka Pravo i Pravda (PiS), izgubili su parlamentarnu većinu što otvara put oporbenim strankama da preuzmu vlast. Uspiju li u postizbornim dogovorima, Poljska bi mogla zaploviti u mirnije vode u odnosima s Europskom unijom s kojom se kontinuirano sukobljavala oko vladavine prava, slobode medija, migracija i LGBT prava. Oporbene stranke glasačima su obećale popraviti veze s Bruxellesom i odustati od reformi u pravosuđu za koje kritičari kažu da su usmjerene na potkopavanje demokratskih standarda, piše Reuters.

Prijelomni izbori

Ipsosova izlazna anketa objavljena rano u ponedjeljak dala je PiS-u 36,6 posto glasova, odnosno 198 zastupnika u donjem domu parlamenta od 460 mjesta. Predviđa se da će oporbene stranke, predvođene liberalnom grupom Građanske koalicije (KO) bivšeg predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, osvojiti ukupno 248 mjesta, 31 posto. Poljske izbore analitičari vide kao najznačajnije za Europu u posljednjih nekoliko desetljeća jer bi mogle redefinirati odnos između Bruxellesa i najveće članice bloka u srednjoj i istočnoj Europi. Nakon objave prvih rezultata da bi vladu mogli voditi proeuropski liberali, poljska financijska tržišta su porasla. ‘Blue-chip’ dionički indeks WIG 20 porastao je 3,5 posto u ponedjeljak prijepodne, a zlot ojačao jedan posto.

“Izbacivanje nacionalista pomoći će obnoviti narušene odnose. Zlot bi trebao nastaviti jačati u kratkoročnom razdoblju u očekivanju poboljšanja odnosa s EU koji će pomoći u podržavanju rasta i privlačenju priljeva kapitala”, rekao je viši valutni analitičar u banci MUFG Lee Hardman. Donald Tusk najavio je da će nastojati deblokirati oko 110 milijardi eura europskog novca namijenjenih Poljskoj koja su ranije zamrznuta zbog bojazni oko narušavanja vladavine prava. Čak i u slučaju da službeni rezultati potvrde izlazne ankete, Tusk i njegovi partneri iz centrističkog Trećeg puta i Nove ljevice možda će morati čekati tjednima ili mjesecima prije nego dobiju priliku za formiranje vlade.

Rekordna izlaznost

Predsjednik Andrzej Duda, neupitni saveznik PiS-a, rekao je da će najprije dati priliku pobjedničkoj stranci. Međutim, krajnje desna Konfederacija osvaja samo 6,4 posto, ispod očekivanja, pa bi premijer Mateusz Morawiecki s njima teško mogao sastaviti novu vladu. Čelnik poljske seljačke stranke (PSL) desnog centra, dio Trećeg puta, odbacio je u ponedjeljak mogućnost pridruživanja koaliciji koju vodi PiS.

Odaziv glasača u nedjelju dosegnuo je 72 posto, najviše od pada komunizma 1989., naglašavajući važnost aktualnih izbora. U agresivnoj kampanji u kojoj je Tuska nastojao prikazati kao njemačku marionetu, PiS je bitku stavio na izbor između nekontrolirane ilegalne migracije pod vladavinom vođa vjernih stranim interesima i vlade koja će štititi poljske granice, sigurnost i tradiciju. No, stranka se suočava s valom nezadovoljstva zbog demokratskog nazadovanja, nepotizma, labavljenja monetarne politike nauštrb inflacije te erozije prava žena, piše Reuters

Komentirajte prvi

New Report

Close