Pojavio se signal pada ekonomije eurozone u 3. kvartalu

Autor: Poslovni dnevnik , 24. srpanj 2022. u 22:00
Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u srpnju za 2,6 bodova/Reuters

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u srpnju za 2,6 bodova u odnosu na lipanj, kliznuvši na 49,4 boda.

Aktivnost u gospodarstvu eurozone smanjena je u srpnju, odražavajući pad u industriji i stagnaciju u uslužnom sektoru zbog smanjivanja osobne potrošnje pod pritiskom visoke inflacije, pokazalo je u petak istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u srpnju za 2,6 bodova u odnosu na lipanj, kliznuvši na 49,4 boda. Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti.

“Čini se da će gospodarstvo eurozone pasti u trećem tromjesečju budući da se poslovna aktivnost u srpnju smanjila, a pokazatelji nagovješćuju pogoršanje u nadolazećim mjesecima”, rekao je poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

“Kada se izuzmu pandemijski mjeseci, pad u srpnju prvi je signal PMI-a od lipnja 2013. koji ukazuje na pad gospodarstva”, dodao je Williamson.

Aktivnost u uslužnom sektoru gotovo je stagnirala, prema padu indeksa na 50,6 bodova, najnižu razinu u 15 mjeseci.

Građani zbog rasta troškova života troše samo na osnovne usluge, pa je indeks novih narudžbi u uslužnom sektoru pao na 48,4 boda, najnižu razinu od veljače prošle godine, ocrtavajući pad potražnje. Aktivnost u industriji pala je prvi puta u više od dvije godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close