Počeo prvi postupak zajedničke nabave plina za poduzeća u EU

Autor: Darko Bičak , 25. travanj 2023. u 22:00
Riječ je važnom koraku u pripremi EU-a za sljedeću zimu/D. Puklavec/PIXSELL

Riječ je važnom koraku u pripremi EU-a za sljedeću zimu, odnosno koordiniranom i pravodobnom punjenju skladišta plina.

Europska komisija jučer je pokrenula prvi postupak koji europskim poduzećima omogućuje da svoje potrebe za nabavom plina prijave putem mehanizma AggregateEU kako bi se pripremila zajednička nabava plina na razini EU-a.

Riječ je važnom koraku u pripremi EU-a za sljedeću zimu, odnosno koordiniranom i pravodobnom punjenju skladišta plina pri čemu se zajednički tržišni utjecaj koristi za pregovaranje boljih cijena s međunarodnim dobavljačima.

Registrirana poduzeća imaju tjedan dana, do 2. svibnja, da se odazovu na prvi poziv na agregiranje potražnje. Nakon podnošenja zahtjeva pojedinačnih poduzeća potrebne količine će se objediniti, a zatim će se na globalnom tržištu zatražiti ponude za opskrbu.

Nakon što AggregateEU pronađe odgovarajuće ponude međunarodnih opskrbljivača plinom, uključena poduzeća započet će pregovore o ugovornim uvjetima za kupnju i isporuku plina. Prvi ugovori očekuju se prije ljeta.

AggregateEU je mehanizam EU-a koji omogućuje agregiranje potražnje za plinom i zajedničku nabavu.

Uspostavljen je kao glavna komponenta energetske platforme EU-a u njegovom nastojanju da izbjegne opskrbu ruskim plinom tako da ga zamijeni pouzdanijim alternativama. Cilj mu je i smanjiti rizik od međusobnog nadmetanja poduzeća na tržištu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close