Poboljšat će se uvjeti za radnike digitalnih platformi

Autor: Josipa Ban , 05. veljača 2023. u 09:02
Broj platformskih radnika trebao bi znatno porasti, na 43 milijuna do 2025./NIKOLA ĆUTUK/PIXSELL

Pregovori će o novom zakonu početi kada države članice usvoje svoja stajališta.

Europski je parlament, sa 376 glasova za, odobrio odluku o početku pregovora oko boljih radnih uvjeta radnika koji rade putem digitalnih platformi. Pregovori će o novom zakonu početi kada države članice usvoje svoja stajališta.

Novim bi se pravilima reguliralo kako ispravno odrediti radni status radnika na digitalnim platformama i kako bi platforme za digitalni rad trebale koristiti algoritme i umjetnu inteligenciju za praćenje i ocjenjivanje radnika.

Prvi je to korak u regulaciji rada u koji je, prema procjenama EK uključeno više od 28 milijuna ljudi, a čiji bi broj trebao znatno porasti na 43 milijuna do 2025.

Razlog zašto se kreće u regulaciju platformskog rada je realna opasnost da će fleksibilnost i eksponencijalni rast takvog rada dovesti do nesigurnih radnih uvjeta i to na štetu radnika koji najčešće rade u uslužnim djelatnostima poput dostave hrane, prijevoza i kreativnoj industriji.

Inače, Hrvatska se među prvima u EU-u uhvatila u koštac s ovim problemom te je u izmjenama i dopunama Zakona o radu, koji je stupio na snagu početkom godine, uspostavila pravni okvir za rad putem internetskih platformi. Ipak, ove će odredbe, na snagu stupiti tek 2024. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close