Pao dogovor Francuske i Njemačke, zeleno svjetlo za reformu tržišta struje

Autor: Ana Blašković , 18. listopad 2023. u 22:01
Foto: Reuters

Nakon višemjesečnih pregovora Francuskoj ipak ustupak za subvencioniranje nuklearnih elektrana.

Njemačka je popustila francuskom zahtjevu da koristi državne subvencije za financiranje nuklearnih elektrana čime je riješena jedna od ključnih prepreka u reformi europskog tržišta električne energije. Sporazum Berlina i Pariza postignut u utorak na sastanku ministara energetike daje mogućnost Francuskoj da koristi vladinu potporu za financiranje svojih nuklearnih elektrana iz kojih godišnje podmiri oko 70 posto potreba za električnom energijom.

Potez su žestoko osporavali Njemačka, Austrija i Luxembourg koji se tradicionalno protive nuklearnoj energiji, ali i zbog bojazni da bi subvencioniranje nuklearne energije Francuskoj osiguralo strukturno niže cijene struje i time omogućilo konkurentsku prednost.

Jamstvo minimalne cijene

U sklopu novih pravila EU za tržište električne energije Francuskoj će biti dopušteno koristiti strukture financiranja poznate kao ugovori za razliku koji daju jamstvo minimalne cijene za dobavljače struje, kao i gornju granicu iznad koje država može povratiti sve prihode. Pariz je ipak nije dobio daljnji ustupak da EU dopusti da se prihodi od tih shema od postojećih elektrana refundiraju industriji. Sporazumom Europska komisija također je dobila veće ovlasti za procjenu koristi državnih potpora.

70 posto

svojih potreba za strujom Francuska pokriva iz nuklearki

Francuska ministrica energetike Agnès Pannier-Runacher sporazum je ocijenila “kompromisom koji uspostavlja ravnotežu” koja “dopušta članicama manevarski prostor da poduzmu mjere na temelju vlastitog energetskog miksa”. Njemački vicekancelar Robert Habeck rekao je da će reforma omogućiti “pristup potrošačima i industriji niskim cijenama električne energije diljem Europe”.

Na razini Europske unije već mjesecima traju teški pregovori o reformama tržišta električne energije u bloku koje imaju za cilj pružiti jasnije signale investitorima u obnovljive izvore energije te osigurati sigurnu opskrbu kako bi se spriječio rast cijena. Rošada energetskog tržišta nametnula se kao nužna potreba nakon odustanka bloka 27 od ruskog plina zbog invazije na Ukrajinu i rekordnog skoka cijena energije diljem EU. Pritom se Europa suočava s izazovom odgovora na izdašne američke poticaje i okruženje stabilnih cijena energenata koji mame europsku industriju na preseljenje preko Atlantskog oceana što je dugoročna prijetnja konkurentnosti EU-a.

Hod po žici

Nekoliko je ministara u utorak opisalo reformu kao ključnu za odgovor bloka na ogromne državne subvencije za čistu energiju dostupne u SAD-u i Kini, prenosi FT. “U globalnom smo natjecanju za naše energetski intenzivne industrije”, rekao je Claude Turmes, luksemburški ministar energetike. Jedan visoki dužnosnik EU-a uključen u razgovore rekao je da je pronalaženje sporazuma između članica “kao hod po žici”.

Sporazum će se pretočiti u zakon nakon pregovora s Europskim parlamentom počinju već ovaj tjedan. Obuhvaćat će i naknade za zemlje koje se oslanjaju na energiju iz ugljena, poput Poljske, koja će smjeti subvencionirati te elektrane do 2028. Analitičari ističu da su dugotrajni pregovori već naštetili novim ulaganjima u projekte čiste energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close