Pad poslovne aktivnosti u eurozoni, kamatne stope niže tek od lipnja?

Autor: Poslovni dnevnik , 07. siječanj 2024. u 12:41
I industrija i uslužni sektor bilježili su pad aktivnosti, a najveći su uteg bila vodeća gospodarstva/Reuters

I industrija i uslužni sektor bilježili su pad aktivnosti, a najveći su uteg bila vodeća gospodarstva, u prvom redu Francuska, Njemačka i Italija.

Poslovna aktivnost u eurozoni smanjila se i u prosincu, uz kontinuirano slabu potražnju za robom i uslugama, izvijestila je savjetodavna tvrtka S&P Global. Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone zadržao se u prosincu na razini prethodnog mjeseca i iznosio je 47,6 bodova, utvrdila je Hamburška komercijalna banka (HBOC), koja sastavlja izvješća za S&P Global, s 47,6 bodova iz studenog, podigavši prvu procjenu za 0,6 bodova.

Njegova vrijednost zadržala se ispod razine od 50 bodova, signalizirajući pad aktivnosti 7. mjesec u nizu. “Potražnja za robom i uslugama eurozone ponovo je oslabila, a smanjio se iznova i broj zaposlenih, po drugi puta u gotovo tri godine”, utvrdio je HBOC.

I industrija i uslužni sektor bilježili su pad aktivnosti, a najveći su uteg bila vodeća gospodarstva, u prvom redu Francuska, Njemačka i Italija.

PMI upozorava na moguću recesiju u eurozoni, naglasio je glavni poslovni ekonomist njemačke banke Cyrus de la Rubia, objasnivši da bančini modeli predviđaju pad aktivnosti i u četvrtom tromjesečju. “Impresioniraju” ga uspješna nastojanja uslužnih tvrtki da dio povećanih ulaznih troškova prenesu na kupce.

“To će pobiti argumente članova ESB-a koji žele sniziti kamatne stope već u ožujku. Očekujemo da će ih sniziti u lipnju”, navodi De la Rubia.

Komentirajte prvi

New Report

Close