Ovaj uređaj bit će obvezan u svim novim automobilima, postoji jedno važno ograničenje

Autor: Poslovni.hr , 22. svibanj 2023. u 10:07
Foto: Pixabay

Prema pisanju njemačkog autokluba ADAC-a, kontrola nad podacima leži na vozaču.

Početkom 7. srpnja 2024. na snagu stupa nova EU uredba 2019/2144 koja kaže da će novi uređaj biti obavezan za nova vozila registrirana u EU.

Riječ je o uređaju sličnom crnoj kutiji koji će prikupljati i pohranjivati niz podataka, kao što su: brzina vozila, broj okretaja motora, kut upravljanja, ponašanje pri kočenju, položaj vozila, nagib vozila i rad sigurnosnih sustava.

U slučaju nesreće, uređaj je namijenjen prikupljanju anonimnih podataka o vožnji iz vozila, objašnjava njemačko Savezno ministarstvo prometa, piše Fenix magazin.

Dobiveni rezultati trebali bi pomoći u istraživanju nesreća i dovesti do boljih sigurnosnih sustava u automobilima. Nakon nesreće, sami podaci ostaju u automobilu i mogu se očitati posebnim uređajima.

Prema pisanju njemačkog autokluba ADAC-a, kontrola nad ovim podacima leži na vozaču. No, postoji jedno ograničenje koje glasi: “Da bi se utvrdilo kako je došlo do nezgode u vezi s građanskim ili kaznenim postupkom, sud ili državno odvjetništvo može angažirati vještaka za očitavanje podataka iz EDR-a.”

Komentirajte prvi

New Report

Close