Odobreni fondovi za zeleniji regionalni razvoj EU

Autor: Poslovni dnevnik , 24. lipanj 2021. u 22:00
Foto: Pixabay

S proračunom od 243 milijarde eura, Regionalni i kohezijski fondovi najveći su financijski alat EU.

Europski parlament je odobrio tri fonda s ukupnim iznosom od 243 milijarde eura za jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije u proračunskom razdoblju do 2027., u kojima se znatna dio sredstva vezuje uz ostvarivanje ciljeva Europskog zelenog plana.

Takozvani “kohezijski paket” obuhvaća cilj “Europska teritorijalna suradnja” (Interreg), Europski fond za regionalni razvoj i Kohezijski fond, kao i Uredbu o zajedničkim odredbama kojom su uređeni regionalni, kohezijski i socijalni fondovi EU-a u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju.

U skladu s novom Uredbom o zajedničkim odredbama, Interreg te Regionalni i kohezijski fond bit će obvezni usmjeriti najmanje 30% svojih sredstava na djelovanje u području klime, kružno gospodarstvo te na ulaganja u održivi rast i radna mjesta.

Predviđene su i posebne mjere za mala i srednja poduzeća te najudaljenije regije. S proračunom od 243 milijarde eura, što je otprilike četvrtina Višegodišenjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje 2021. – 2027., Regionalni i kohezijski fondovi najveći su financijski alat EU-a. U cilju oporavka od pandemije bolesti COVID-19 njihovim sredstvima podupirat će se i kultura, održivi turizam, digitalizacija te povećanje otpornosti sustava javnog zdravstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close