EU odobrio nova pravila za plaće, promjene su goleme i za zaposlenike i za poslodavce

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. travanj 2023. u 07:38
FOTO: Pixabay

Zemlje članice Europske unije u ponedjeljak su odobrile nova pravila kojima će se smanjiti nejednakost u plaćama između muškaraca i žena..

Zakon o transparentnosti plaća pomoći će smanjiti jaz u plaćama između spolova i borbi protiv platne diskriminacije, piše u priopćenju Vijeća EU-a. Žene u EU-u trenutačno u prosjeku zarađuju 13 posto manje od muškaraca, dodaje se.

Zakon sadrži obvezujuće mjere koje prisiljavaju kompanije s više od 250 zaposlenih da godišnje izvješćuju o razlikama u plaćama između muškaraca i žena.

Ako je razlika u plaćama veća od pet posto, a ne može se opravdati objektivnim kriterijima, kompanije će morati poduzeti mjere za smanjenje razlike u suradnji s predstavnicima zaposlenih.

Drugim mjerama će se kompanije obvezati na objavu plaće kada oglašavaju pozicije te im zabraniti da ispituju kandidate o njihovim plaćama u prošlosti. Radnici će pri zapošljavanju imati i pravo od svojih poslodavaca tražiti informacije o visini prosječne plaće prema spolu, za one koji obavljaju isti posao ili posao iste vrijednosti.

U slučajevima platne diskriminacije na temelju spola, teret dokazivanja prebacuje se na poslodavca koji potom mora dokazati da pravila o jednakim plaćama nisu prekršena.

Komentirajte prvi

New Report

Close