Odbijete li ovo od njemačkog zavoda za zapošljavanje, očekujte posljedice

Autor: Poslovni.hr , 25. siječanj 2023. u 09:43
Foto: pixabay

Oni koji ne potpišu mogu se upravnim aktom prisiliti na sudjelovanje.

Svatko tko prima beneficije od Zavoda za zapošljavanje može biti zamoljen da sudjeluje u mjeri profesionalne integracije – na primjer tečaj osposobljavanja za prijavu. Ali morate li sudjelovati ako ste već upoznati s aplikacijama? „U pravilu se tome ne možete oduprijeti“, kaže Johannes Schipp, specijalist za radno pravo u Güterslohu, prenosi Fenix Magazin.

Prema riječima Schippa, takva obuka za prijavu odvija se putem takozvanog integracijskog sporazuma s agencijom za zapošljavanje. Tražitelji posla potpisuju da će sudjelovati u obuci. Oni koji ne potpišu mogu se upravnim aktom prisiliti na sudjelovanje.

Ako tražitelji posla ipak odbiju sudjelovati u mjeri, moraju očekivati posljedice. Za primatelje naknade za nezaposlene I to je značilo razdoblje blokade, za primatelje naknade za nezaposlene II smanjenje naknade.

No 1. siječnja 2023. naknada za nezaposlene zamijenjena je Građanskim dohotkom (Bürgergeld) “I ovdje vrijede sankcije koje su nešto blaže od onih za staru naknadu za nezaposlene II”, kaže Schipp. Tražitelje posla koji odbiju mjeru integracije moraju i dalje očekivati smanjenje beneficija – prva povreda obveze za deset posto, druga za 20 posto i treća za 30 posto.

Ubuduće pak više ne bi trebao postojati integracijski sporazum, nego plan suradnje. “Ali ova će promjena stupiti na snagu tek 1. srpnja 2023.”, kaže Schipp.

Komentirajte prvi

New Report

Close