Od najboljih postali najgori: 1. prosinca otvorili su teretane, muzeje i kina, bio je to početak covid pakla

Autor: Poslovni.hr , 13. siječanj 2021. u 14:34
Foto: Alexander Prautzsch/DPA/PIXSELL

Situacija je kulminirala u prvom tjednu Nove godine u kojem su imali 1323 slučaja zaraze na milijun stanovnika.

Republika Irska bila je jedna od onih država koje su sredinom travnja imale gotovo ravnu krivulju, gotovo pa nepostojeću stopu rasta broja zaraženih. Irci su mogli vjerovati kako neće biti novog skoka, piše Večernji list.

No, u kolovozu, pogotovo u rujnu ta je iluzija oborena te je zemlja u listopadu još jednom morala u lockdown. A on je bio uspješan pa je Irska još jednom imala ne samo među najnižim incidencijama nego upravo najnižu incidenciju u Europi. Taj je lockdown trajao šest tjedana, a postignut rezultat ohrabrio je irsku vladu na čelu s Micheál Martina da zemlju vrati u normalno barem za božićne praznike.

Martin je 27. studenoga objavio poduže obraćanje naciji u kojem objašnjava kako su svi zaslužili malo opuštanja, a i gospodarstvo treba infuziju pa će u svrhu ”smislenog” Božića vratiti mjere sa strogog 5. stupnja na 3. Snažno su ga poduprli i tamošnji mediji.

Uzaludni su bili apeli epidemiologa da se to ne radi. Cijenu su za ovu odluku Irci platili jako skupo, neslavnom titulom prvih u svijetu po incidenciji. I sami irski mediji ističu kako je njihova zemlja završila zbog toga na svjetskim naslovnicama.

Odmah 1. prosinca dopušteno je otvaranje frizeraja, teretana, muzeja, galerija, knjižnica, kina, religijskih ustanova. Tri dana kasnije dopustili su i otvaranje restorana, kafića (ne i pubova), hotela, ipak uz mjere. No, od 18. prosinca pa do 6. siječnja dopušteno je i međusobno posjećivanje kod kuće, proslava Božića s najviše tri obitelji u istom prostoru. Kao i putovanje izvan okruga u tu svrhu. Optimizmu je doprinijela i vijest kako je vlada odobrila kupnju unaprijed 875.000 doza Modernina cjepiva.

No, već 17. prosinca irski je stožer vladi preporučio da skrati period opuštenih mjera jer su brojevi počeli rasti. Bio je to početak pakla. Dana 21. prosinca jedan od glavnih epidemiologa Philip Nolan javnosti je obznanio kako je gotovo sigurno da dolazi i treći val. Sljedećeg dana vlada Micheál Martina objavljuje da vraća zemlju u strogi lockdown sve do najranije 12. siječnja.

Situacija je kulminirala u prvom tjednu Nove godine u kojem je Irska imala 1323 slučaja zaraze na milijun stanovnika, više od bilo koje zemlje u svijetu u tom periodu. U petak je zabilježen najveći dnevni rast infekcija od početka pandemije s 8248 novozaraženih.

Isti taj Philip Nolan konstatirao je kako se radi o nivou bolesti bez presedana, brojkama koje nisu bile zamislive prije Božića. Pokušava se dokučiti što je pošlo po zlu, gdje se pogriješilo. Jedna je pretpostavka da je virus ipak sezonalan, druga da je krivac sada već kultni zarazni soj iz Velike Britanije, treće da je kap koja je prelila čašu bila odluka da se obitelji ipak mogu družiti. Reklo bi se kako britanski soj ima s time veze, no nije i glavni krivac.

Jer, porast je broja zaraženih primijećen prije nego što je on prepoznat, a to je bilo na sam Božić. On je, čini se, djelovao kao katalizator i ubrzao već rastuću zarazu.

– Imali smo porast druženja preko Božića, a naši su nas stručnjaci za javno zdravstvo uvjeravali kako je sezonalnost virusa golemi čimbenik. Više je tu faktora – rekla glasnogovornica vlade Micheál Martina. Od svježih slučajeva zaraze u Irskoj, nekih 40 posto otpada na britanski soj. Ključno je ipak druženje. Irska je vlada dozvolila da se obitelji druže u slavljeničkom raspoloženju od 18. prosinca. Između 21. prosinca i 3. siječnja 54.000 tisuće ljudi ušlo je u Irsku s aerodroma.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close