Od kocki za juhu do čokolade i namaza: U svakom osmom proizvodu našli sastojak koji je ‘zabrinjavajući’ za zdravlje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. prosinac 2021. u 14:47
FOTO: Pixabay

U 2015., ta je organizacija otkrila da je u šest od deset testiranih proizvoda – među kojima su riža, kus kus, leća, kukuruzne pahuljice ili tjestenina – “bio rizik  kancerogenosti povezane s MOAH”.

Od kocki za juhu do čokolade i namaza za kruh, svaki osmi proizvod od 152 ispitana sadrži aromatske ugljikovodike mineralnih ulja koji su  “zabrinjavajući” za ljudsko zdravlje, upozorava udruga potrošača Foodwatch u izvješću objavljenom u četvrtak.

Foodwatch je testirao 152 prehrambena proizvoda kupljenih u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj te ustanovio da je njih 19 “kontaminirano aromatskim ugljikovodicima mineralnih ulja, odnosno svaki osmi proizvod”.

Sumnja se da su aromatski ugljikovodici mineralnih ulja (MOAH) kancerogeni i mutageni”, objašnjava Foodwatch.

“Posebno se upozorava i na njihov utjecaj na rad hormonalnog sustava – endokrini poremećaji”, navodi se.

Udruga potrošača ističe da je “Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila da je prijetnja zdravlju svako izlaganje aromatskim ugljikovodicima putem hrane”.

Uzroke onečišćenja teško je identificirati, no udruga smatra da “rizik postoji u cijelom lancu proizvodnje prehrambenih proizvoda”.

Ta se ulja primjerice koriste kao “sredstva protiv prašine, kao maziva za proizvodne strojeve, sredstva za skidanje kalupa i za poliranje te su također sastojci ljepila”, objašnjava Foodwatch.

Zbog tih podataka udruga potrošača poziva na donošenje “novog zakona koji bi nametnuo nultu stopu tolerancije na MOAH u cjelokupnoj hrani posvuda u Europi”.

Od listopada 2015., Foodwatch  je u više navrata upozorio na prisutnost MOAH u prehrambenim proizvodima široke potrošnje.

U 2015., ta je organizacija otkrila da je u šest od deset testiranih proizvoda – među kojima su riža, kus kus, leća, kukuruzne pahuljice ili tjestenina – “bio rizik  kancerogenosti povezane s MOAH”.

Foodwatch je nadalje 2019. godine pokazao da je od 16 mlijeka za dojenčad, a riječ je o proizvodima kupljenima u Francuskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj, polovica sadržala “zabrinjavajuću količinu MOAH”.

U reakciji na to otkriće Europska komisija odlučila je u lipnju 2020. ustanoviti prag za MOAH u mlijeku za djecu.

Komentirajte prvi

New Report

Close