Objavljen plan EU da se riješi ruske nafte i plina: Imaju devet zahtjeva za građane

Autor: Poslovni.hr , 22. travanj 2022. u 09:58
Foto: Stefan Sauer/dpa-Zentralbild/ZB /DPA/PIXSELL

Europska unija pozvala je ljude da manje voze, isključe klima-uređaje i rade od kuće tri dana u tjednu kako bi se smanjilo oslanjanje na rusku naftu i plin.

Europska komisija kaže da bi mjere, izrađene u suradnji s Međunarodnom energetskom agencijom, uštedjele kućanstvima u prosjeku oko 500 eura godišnje.

“Kad bi svi građani EU slijedili plan u devet točaka, pod nazivom Playing My Part, to bi uštedjelo dovoljno nafte za punjenje 120 supertankera i dovoljno prirodnog plina za grijanje gotovo 20 milijuna domova”, objavila je Europska komisija.

“Ljudi diljem Europe pomogli su Ukrajini davanjem donacija ili izravnom pomoći izbjeglicama, a mnogi bi željeli učiniti više. Većina kućanstava također ima veće račune za energiju zbog energetske krize koju je pogoršao rat. Korištenje manje energije nije samo neposredan način za Europljane da smanje svoje račune već također podržava Ukrajinu smanjenjem potrebe za ruskom naftom i plinom, čime se pomaže u smanjenju tokova prihoda koji financiraju invaziju”, dodaju.

Kakav je plan?

Prema planu, smanjivanje termostata za samo 1 °C uštedjelo bi oko 7% energije koja se koristi za grijanje, dok bi postavljanje klima-uređaja za 1 °C više moglo smanjiti potrošnju električne energije i do 10%, prenosi Index.

Pozvali su građane da:

– smanje grijanje zimi, a ljeti manje koriste klima-uređaje

– podese postavke bojlera

– ekonomičnije koriste automobil

– smanje brzinu na autocestama, s isključenim klima-uređajem u automobilu

– nedjeljom u velikim gradovima ostave auto kod kuće

– kratka putovanja obavljaju pješačenjem ili biciklom umjesto vožnje

– koriste javni prijevoz

– koriste vlak umjesto aviona.

Komentirajte prvi

New Report

Close