Novi trend u supermarketima je ‘skimpflacija’: Udarac na džep potrošača, a nije podizanje cijena

Autor: Poslovni.hr , 16. rujan 2023. u 08:10
Foto: Julian Stratenschulte/DPA

Posebno je zabrinjavajuće što pojedini proizvođači nisu obavještavali potrošače o promjenama u sastojcima na pakiranju.

U mnogim slučajevima, ne samo da su porasle cijene, već su i pakiranja postala manja, izvještava Deutsche Welle.

Savjetovalište za potrošače u Hamburgu proglasilo je margarin Rama proizvođača Upfield za “Prevaru 2022. godine”. Sadržaj pakiranja smanjen je s 500 grama na 400 grama, dok je cijena ostala nepromijenjena, iznosila je 2,19 eura. Time je cijena margarina zapravo porasla za 25 posto. Ovaj fenomen poznat je kao “skupljena inflacija” (Shrinkflation).

Iako inflacija više nije na rekordno visokim razinama, pojavljuje se novi trend u supermarketima poznat kao “skimpflacija” (Skimpflation). Izraz potječe od engleske riječi “skimp”, što znači “štedjeti”. Proizvođači ne samo da povećavaju cijene, već i smanjuju kvalitetu proizvoda. Izraz je prvi put upotrijebio američki TV kanal NPR 2021. godine. “Fenomen se širi i u Velikoj Britaniji i Njemačkoj”, izvještava Sabine Hübner, stručnjakinja za kvalitetu u sektoru uslužnih djelatnosti, za javni servis ARD.

Primjerice, nakon početka rata u Ukrajini 2022. godine, proizvođači pomfrita zamijenili su suncokretovo ulje palminim uljem jer suncokretovo ulje više nije bilo dostupno. “Ono što je prvotno bilo zamislilo kao privremena mjera sada je postalo etablirana pojava”, objašnjava Hübner. Iako je suncokretovo ulje sada ponovno dostupno u dovoljnim količinama, prema njihovim podacima, samo jedan od ispitanih proizvođača se vratio na kvalitetniji proizvod.

Posebno je zabrinjavajuće što pojedini proizvođači nisu obavještavali potrošače o promjenama u sastojcima na pakiranju. Nutritivne vrijednosti više nisu odgovarale izvornim podacima. Također, palmina mast je nezdravija od suncokretovog ulja zbog većeg udjela zasićenih masnih kiselina, piše Deutsche Welle.

Komentirajte prvi

New Report

Close