Novi šef CDU-a u prosincu, SPD počeo razgovore o koaliciji

Autor: Ana Blašković , 10. listopad 2021. u 22:00
Armin Laschet, predsjednik CDU-a, najavio odlazak s čela stranke u prosincu, Foto: REUTERS

Nasljednik Angele Merkel u izborim se anketama nije uspio nametnuti osobnošću i većina analitičara veće je šanse na kancelarskoj poziciji davala Olafu Scholzu.

Nakon poraza na parlamentarnim izborima u Njemačkoj vođa njemačkih konzervativaca Armin Laschet najavio je prošlog tjedna povlačenje s čela Kršćansko-demokratske unije (CDU). Laschet tako ostaje nesuđeni nasljednik Angele Merkel na poziciji njemačkog kancelara. “Brzo ćemo se baviti pitanjem novog tima CDU-a”, izjavio je u Berlinu, vrlo oslabljen i pod pritiskom nakon izbora 26. rujna, prenose mediji.

Na izborima koji su se održali manje od godinu dana nakon što je od Merkel preuzeo vodstvo stranke, CDU je ostvario povijesno loš, po nekim ocjenama i katastrofalan, rezultat. Premda je odmah nakon objave izbornih rezultata najavljivao da još nije gotovo te da i stranka koja nije relativni pobjednik izbora može krenuti u pregovore oko koalicije za sastavljanje Vlade, Laschet je ipak reterirao najavivši da će tražiti održavanje kongresa CDU-a koji će odlučiti o budućnosti i reorganizaciji vodstva.

“Od povlačenja Angele Merkel iz predsjedništva vodimo neprestanu raspravu o smjeru stranke”, dodao je. Njemački dnevnik Bild objavio je da bi se kongres trebao održati u prvoj polovici prosinca u Dresdenu.

Nasljednik Angele Merkel u izborim se anketama nije uspio nametnuti osobnošću i većina analitičara veće je šanse na kancelarskoj poziciji davala Olafu Scholzu. Birači smatraju Armina Lascheta najodgovornijim za razočaravajući rezultat CDU. Za razliku od Laschetove argumentacije, ankete javnosti pokazale su da velika većina građana smatra da on kao kandidat stranke koja nije pobijedila na izborima, ne može preuzeti sastavljanje Vlade. Najviše glasova na izborima za Bundestag, 25,8, posto je osvojila Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), blok CDU/CSU s 24,1 posto, treća je stranka Zeleni s 14,8 te liberali FDP s 11,5 posto. Prošlog tjedna u četvrtak i formalno su započeli pregovori vodećeg SPD-a, stranke Zeleni i Liberalno-demokratske stranke (FDP) o formiranju koalicijske vlade, popularno nazvana “semafor koalicija” na čelu sa socijaldemokratskim kandidatom Olafom Scholzom.
Za loš rezultat na izborima Laschet je dijelom i sam kriv.

U pandemiji je bio upleten u jedan od najvećih skandala kada je otkriveno da se Sjeverna Rajna – Vestfalija u potrazi za proizvođačima zaštitnih maski obratila lokalnom poduzeću Van Laack, poznatom po luksuznim muškim košuljama premda je njegov sin Johannes godinama “influencer” za tu tvrtku od koje dobiva izdašne honorare.

Potom su ga u srpnju za vrijeme katastrofalnih poplava u Njemačkoj kamere ulovile da se tijekom govora njemačkog predsjednika pred ljudima koji su izgubili bližnje i imovinu, u pozadini – dobro zabavljao.

Komentirajte prvi

New Report

Close