Novčanice eura mijenjaju izgled: Prozori i mostovi odlaze u povijest

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2023. u 07:35
FOTO: Markus Spiske/Unsplash

Europska centralna banka (ECB) sprema novi dizajn euro novčanica, a čini se da u povijest odlaze prepoznatljivi motivi prozora i mostova koje su Europljani na svojoj valuti gledali već 21 godinu.

Prozori i mostovi bit će zamijenjeni jednim od sedam dizajna koje je u ponedjeljak objavila banka. Novi dizajni variraju od prirodnih motiva poput ptica ili rijeka pa do motiva budućnosti Europe, njenih vrijednosti i, kako kaže banka, “zajedničkog europskog identiteta,” prenosi Politico.

Banka otvara debatu za javnost u eurozoni u konzultacijama koje će trajati do kraja kolovoza. Svi građani zemalja eurozone moći će sudjelovati u anketi na stranicama ECB-a. ECB će osnovati i fokus grupe kako bi se uvjerili da su “mišljenja svih diljem eurozone jednako zastupljena.”

“Radimo na novoj seriji high-tech novčanica, a ideja je da spriječimo krivotvorenje novca i umanjimo posljedice za okoliš,” izjavio je član izvršnog odbora, Fabio Panetta. “Odlučni smo zadržati gotovinu i želimo da plaćanje na taj način uvijek ostane kao opcija.”

Ipak, ECB se neće prepustiti sudbini i dozvoliti javnosti da zaista odabere finalni dizajn. Upravno vijeće banke to će učiniti sljedeće godine.

Šest od sedam prijedloga došlo je od Theme Advisory Groupa (TGA), skupine stručnjaka koje je ECB imenovao u prosincu 2021. godine. Upravno vijeće je odlučilo dodati još jedan prijedlog, “europsku kulturu”, kako bi ojačali europski identitet. Skupina je dobila zadatak kreirati priču za svaki prijedlog i naglasiti njegovu vrijednost i ono što ga je inspiriralo, prenosi N1.

Kao i u prethodnom natječaju, skupina je morala pažljivo odlučivati kako ne bi povrijedila nacionalne osjećaje odabirom tema ili osoba povezanih s nekom konkretnom zemljom. Zato su odabrani prirodni motivi ptica i rijeka – oni simboliziraju slobodno kretanje bez granica i međusobnu povezanost zemalja Europe, rečeno je iz skupine.

Ptice su gotovo pobijedile na prethodnom natječaju prije dva desetljeća.

Druge ideje na ovogodišnjem natječaju uključuju prikaz ruku, simbola zajedničke izgradnje Europe, kao i budućnost Europe koju bi simbolizirali “portreti” Europljana koji još nisu rođeni.

Ideje će definitivno predstavljati izazov za dizajnere ECB-a. Što se tiče teme “europske vrijednosti u prirodi”, sama banka je priznala da je “prikazivanje ovih apstraktnih, no istovremeno iznimno važnih koncepata na novčanicama zaista čin magije.”

Ekspertna skupina upozorila je da bi sedmi prijedlog, “Naša Europa, mi” mogao biti krivo shvaćen, budući da se temelji na ideji zajedničkog europskog kulturnog identiteta.

Komentirajte prvi

New Report

Close