Njemačko gospodarstvo u problemima: Radnici zbog ogromnog rasta cijena najma počeli davati otkaze

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2024. u 11:14
foto: unsplash

Mnogi smatraju visoke stanarine ključnom manom života u velikom gradu, koja je trećinu ispitanika potaknula na razmišljanje o novom poslu.

Visoke stanarine u većim njemačkim gradovima otežavaju potragu kompanija za kvalificiranom radnom snagom, pokazalo je istraživanje revizorske kuće PwC.

Mnogi smatraju visoke stanarine ključnom manom života u velikom gradu, koja je trećinu ispitanika potaknula na razmišljanje o novom poslu. Neki su ga već promijenili, utvrdili su autori istraživanja.

„Zato poslodavci u gradovima sve teže pronalaze i zadržavaju kvalificiranu radnu snagu”, zaključili su. Istraživanje je pokazalo i da zaposlenici od poslodavaca očekuju i značajnu financijsku pomoć s visokim troškovima stanovanja.

Za potrebe studije PwC je prošle jeseni anketirao 4.200 zaposlenih u Njemačkoj u dobi od 18 do 65 godina u 12 velikih gradova, uključujući Berlin, Hamburg, Muenchen, Essen, Leipzig i Hannover. Studija je reprezentativna, tvrde autori.

Velikoj većini ljudi život u velikom gradu sviđa se zbog posla, kupovine, obrazovanja i kulturnih događanja, ali gotovo dvije trećine ispitanika nezadovoljno je stanarinama,, troškovima vlasništva neretnine i brojem stanova dostupnih za najam.

Posebno je teška situacija na tržištu stambenog prostora u Stuttgartu i Muenchenu, pokazalo je istraživanje.

Neki zaposlenici nezadovoljstvo iskazuju otkazom. Njih 11 posto već je promijenilo posao zbog visokih najamnina. U dobnoj skupini od 18 do 34 godine brojka se penje na 17 posto.

Spremnost na promjenu posla posebice je velika u Berlinu, gdje je zbog visokih stanarina novi posao potražilo 19 posto radnika, a njih 36 posto razmišlja o toj opciji. Brojka je veća samo u Stuttgartu gdje je njihov udio dosegnuo 38 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close