Njemačko gospodarstvo ima rekordni dvoznamenkasti pad: “Sada je i službeno.To je recesija stoljeća”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. srpanj 2020. u 11:54
FOTO: Pixabay

Ono što je dosad bilo nemoguće postići oštrim padom cijena dionica ili šokovima na naftnim tržištima, uspjelo je sićušnom stvorenju veličine 160 nanometra.

Njemačko gospodarstvo u drugom je tromjesečju palo za rekordnih 10,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, u uvjetima pandemije koja je snažno pogodila potrošnju kućanstava, korporativna ulaganja i izvoz, pokazali su u četvrtak preliminarni podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa.

“To je najsnažniji kvartalni pad od 1970. godine kada su počeli izračuni o BDP-u za Njemačku”, navodi se u priopćenju Destatisa.

“Sada je i službeno.To je recesija stoljeća”, rekao je ekonomist DekaBanka Andreas Scheuerle. “Ono što je dosad bilo nemoguće postići oštrim padom cijena dionica ili šokovima na naftnim tržištima, uspjelo je sićušnom stvorenju veličine 160 nanometra po imenu korona”, rekao je on.

U usporedbi s drugim tromjesečjem 2019., najveće europsko gospodarstvo palo je za 11,7 posto, pokazuju sezonski prilagođeni podaci njemačkog statističkog ureda.

Analitičari u Reutersovoj anketi očekivali su pad od devet posto na kvartalnoj i 11,3 posto na godišnjoj razini, prema sezonski prilagođenim podacima.

Njemačko gospodarstvo u prvom je tromjesečju već palo za 2,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Sredinom ožujka vlada je uvela niz restriktivnih mjera kako bi se suzbilo širenje zaraze novim koronavirusom. Te su mjere uključivale ograničenja u javnom životu, zatvaranje granica i prisilne prekide proizvodnje, što je rezultiralo gotovo katastrofalnim posljedicama za mnoge ključne industrije u Njemačkoj u mjesecima koji su uslijedili, podsjeća njemačka novinska agencija Dpa.

Izvoz i uvoz roba i usluga, kao i potrošnja kućanstava i ulaganja u opremu, u drugom su tromjesečju uslijed pandemije snažno pali, ali je porasla državna potrošnja, nabraja Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close