Njemačkim ugostiteljima nedostaje radnika, evo koliko je prosječna plaća kuhara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. srpanj 2021. u 09:35
FOTO: REUTERS/Christian Mang/File Photo

“Oni koji su nekad radili kao konobari prešli su na primjer u logističku branšu koja je doživjela procvat tijekom pandemije”, rekla je Hartges u razgovoru za medijsku grupu Redakcijska mreža Njemačke.

Udruga njemačkih ugostitelja požalila se u ponedjeljak na manjak osoblja nakon ukidanja pandemijskih mjera i ponovnog otvaranja hotela i restorana, a savezni zavod za zapošljavanje iznio podatak da u ugostiteljskoj branši radi 14 posto manje ljudi nego prije pandemije.

“Brojni hoteli i restorani se žale da im nedostaje osoblja”, rekla je Ingrid Hartges, direktorica Dehoge, krovne udruge njemačkih hotelijera i ugostitelja.

Najviše nedostaju kuhari, sezonski radnici iz inozemstva i studenti.

Hartges je objasnila kako je velik broj pomoćnog osoblja, posebno studenata, tijekom zatvaranja zbog pandemije pronašao novi posao.

“Oni koji su nekad radili kao konobari prešli su na primjer u logističku branšu koja je doživjela procvat tijekom pandemije”, rekla je Hartges u razgovoru za medijsku grupu Redakcijska mreža Njemačke.

Dodala je kako su brojni sezonski radnici iz inozemstva koji su radili u njemačkim restoranima i hotelima radije otišli u Austriju i Švicarsku gdje su hoteli i restorani otvoreni prije nego u Njemačkoj. To se, kako je rekla, odnosi i na njemačke sezonske radnike.

“Branši i zaposlenima je potrebna perspektiva”, rekla je Hartges i zatražila i porezno rasterećenje vlasnika hotela i restorana što bi povećalo plaće i privuklo dovoljno radnika.

Kvalificirani kuhar u Baden-Wuerttembergu, jednoj od bogatijih saveznih pokrajina, prosječno mjesečno zarađuje oko 2.200 eura bruto, objavio je online servis jobs-regional.de,.

Prema podacima saveznog ureda za zapošljavanje, u hotelijerstvu i gastronomiji trenutno radi 154.000 osoba, 14 posto manje nego 2019.

Komentari (1)
Pogledajte sve

dakle prosječni kuhar u Njemačkoj dobije 2.200 EUR bruto to je cca. 1.750 EUR neto ili 13.200 kn mjesečno neto.

New Report

Close