Njemački stručnjak upozorava: U scenariju trećeg vala, ovo bi moglo spasiti na tisuće života

Autor: Poslovni.hr , 01. ožujak 2021. u 09:08
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Ako bi se dvostruko brže vršila vakcinacija, efekt bi mogao biti enorman.

Njemačka bi, usprkos malom broju doza cjepiva, mogla ubrzati svoju zasada šepajuću kampanju vakcinacije. To je u video podcastu Covid-19 za DW izjavio berlinski istraživač pandemija Dirk Brockmann. Da bi se to postiglo bilo bi potrebno povećati vremenski razmak između vakcinacije i revakcinacije novim mRNK cjepivom firmi BioNTech/Pfizer i Moderne, sa sadašnjih od 28 dana, na, kako predlaže, 60 ili 90 dana. Tako se „druga doza cjepiva ne bi morala držati u hladnjacima i čekati”, već bi se prvom dozom moglo cijepiti veći broj ljudi, piše Deutsche Welle.

Ovaj znanstvenik s berlinskog Sveučilišta Humboldt u aktualnoj studiji pretpostavlja da bi se tako spasili životi „10. 000 do 15. 000 ljudi”. „U scenariju u kojem se nazire treći val pandemija mogli bi mnogo više ljudi iz rizičnih grupa zaštititi od teškog tijeka bolesti i smrti”, kaže Brockmann.

On je početkom tjedna objavio studiju zajedno sa Michaelom Meier-Hermannom iz njemačkog Helmholtz centra za istraživanja, u koju DW ima uvid. Znanstvenici u studiji polaze do toga da bi lakše prenosive varijante virusa mogle ojačati i u Njemačkoj. No, ako bi se dvostruko brže vršila vakcinacija efekt bi mogao biti enorman, kaže Brokmann. Različite studije u Škotskoj, Izraelu i Sjedinjenim Američkim Državama pokazale su da već prva doza cjepiva razvija veliku zaštitu. „Prema dostupnim podacima pruža se kompletna zaštita od smrti osoba iz rizičnih grupa. A to je ogroman uspjeh”, kazao je Brokmann.

Komentirajte prvi

New Report

Close