Njemačka produljuje lockdown, ali planira iznimke za Božić

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. studeni 2020. u 08:18
Christmas illuminations are pictured at Unter den Linden boulevard in front of the Brandenburg Gate, amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Berlin, Germany, November 24, 2020. REUTERS/Fabrizio Bensch

Njemačka je od početka pandemije registrirala 961.320 zaraženih i 14.771 umrlih.

Njemačka savezna i pokrajinske vlade dogovorile su u srijedu da će do kraja godine produljiti djelomično zatvaranje radi borbe protiv koronavirusa, s tim da će tijekom Božića neke mjere biti ublažene.

Kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina apelirali su na građane da se najmanje do 10. siječnja suzdrže odlaska na zimski odmor.

“Njemačka vlada bi trebala na europskoj razini raditi na tome da se do 10. siječnja zabrani skijaški turizam”, stoji u zajedničkom dokumentu.

U njemu se ističe i da je rad od kuće dobar mehanizam za smanjenje broja kontakata. “Apeliramo na poslodavce da gdje god je to moguće omoguće rad od kuće, posebice između Božića i Nove godine”, rekla je Merkel.

Njemačka je od početka pandemije registrirala 961.320 zaraženih i 14.771 umrlih.

“Ono što nam je potrebno je nova koncentracija svih snaga. Strpljenje, solidarnost, disciplina”, istaknula je kancelarka nakon višesatne video-konferencije s lokalnim premijerima.

Dodala je kako razvoj situacije s cjepivom pruža tračak optimizma, ali da je sada nužno produljiti postojeće stroge mjere.

Djelomični ‘lockdown’, uveden početkom studenog uključuje zabranu rada ugostiteljskih objekata s izuzetkom prodaje jela i pića za konzumaciju izvan tih objekata te zabrana ugošćavanja gostiju u hotelima, osim onih koji su na poslovnim putovanjima.

Također je zabranjen rad kulturnim ustanovama, kinima i kazalištima, kao i teretanama i sportskim objektima poput javnih bazena.

Merkel je objasnila da je uvođenje djelomičnog zatvaranja početkom studenog ostvarilo djelomičan uspjeh.

“Krivulja rasta se malo izravnala ali mi smo još daleko od željene incidencije od 50 (na 100.000 stanovnika)”, rekla je Merkel. “I zato mjere treba produljiti” do početka siječnja, dodala je.

Od novih mjera uvodi se okupljanje najviše pet osoba iz dva domaćinstva, a izuzetak će biti tijekom božićnih i novogodišnjih praznika kada će se dozvoliti grupiranje do deset osoba iz više domaćinstava. U to se ne računaju djea mlađa od 14 godina.

Dužnosnici su se dogovorili i o novim pravilima za maloprodaju koja se odnose na broj kupaca. U trgovinama do 800 kvadratnih metara treba po kupcu osigurati najmanje 10, a u trgovačkim centrima iznad 800 kvadrata 20 kvadratnih metara.

Nošenje maski će biti obvezno u zatvorenim prostorima i u javnom prijevozu, kao i u svim prostorima gdje je koncentracija ljudi povećana poput pješačkih zona.

U sredinama s više od 200 zaraženih na 100.000 stanovnika uvodit će se strože mjere, poput prelaska na online nastavu i zatvaranja dijela maloprodaje. U područja s incidencijom iznad 200 spada Berlin i još 62 okruga.

Predstavnici savezne i pokrajinskih vlada bi se trebala sastati 2. prosinca kako bi sagledali postignute rezultate u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Komentirajte prvi

New Report

Close