Njemačka ministrica obrane podnijela ostavku, bio je to pritisak kojeg nije mogla izdržati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. siječanj 2023. u 11:37
FOTO: REUTERS/Matthias Rietschel

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht objavila je u ponedjeljak da je kancelara Olafa Scholza zatražila da je razriješi dužnosti, što je kulminacija sve snažnijeg skepticizma u njezine sposobnosti da poboljša spremnost njemačke vojske s obzirom na rat u Ukrajini.

U Njemačkoj se sve snažnije propitivala kompetencija ministrice Lambrecht kada je riječ o isporukama oružja Ukrajini i novom velikom ulaganju u oružane snage, a posebno su bili kritizirani njezini javni nastupi.

Tako je u novogodišnjoj poruci na Instagramu Lambrecht govorila o ruskoj invaziji na Ukrajinu, a istodobno je u pozadini odzvanjao vatromet i pucale su petarde.

“Mjesečni medijski fokus na mene osobno” nije omogućio pravu javnu raspravu o ulozi oružanih snaga i njemačkoj sigurnosnoj politici, rekla je Lambrecht .

Zbog toga “sam zatražila kancelara da me oslobodi dužnosti ministrice obrane”, priopćila je.

“Vrijedan rad vojnika i brojnih motiviranih ljudi mora biti u prvom planu” pošto Njemačka planira uložiti 100 milijardi eura u modernizaciju svoje vojske nakon rata u Ukrajini, rekla je Lambrecht.

Čak 60 posto ispitanih Nijemaca izjasnilo se da Lambrecht treba podnijeti ostavku prema anketi javne televizije ZDF u petak.

Polovica anketiranih birača koji podržavaju njezinu Socijaldemokratsku stranku (SPD) također su naveli da bi trebala podnijeti ostavku.

Komentirajte prvi

New Report

Close