Njemačka isplaćuje pomoć od 300 eura, evo tko je može dobiti

Autor: Poslovni.hr , 08. prosinac 2022. u 11:38
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U nadolazećim danima milijuni umirovljenika u Njemačkoj dobit će na svoje račune novčanu pomoć odnosno paušal za energiju.

Kako bi im se ublažili povećani troškovi uzrokovani visokim cijenama energenata, umirovljenici dobivaju 300 eura. To je odluka njemačke Vlade koja je uslijedila nakon što su prethodno umirovljenici ostali “praznih ruku” kada se paušal isplaćivao samo zaposlenima.

Nakon žestokih kritika, savezna vlada je napravila pomake i građanima koji više nemaju posao obećala 300 eura.

Novac bi trebao biti isplaćen do 15. prosinca. O tome je izvijestilo Njemačko mirovinsko osiguranje koje je nadležno za obradu dodjele novčane pomoći. Sukladno tome, predviđena je zasebna jednokratna isplata, odnosno iznos se ne pribraja trenutačnoj mirovini, već se posebno prenosi. Gotovo 20 milijuna umirovljenika za to ne mora podnijeti nikakav zahtjev, potreban je samo prijavljen boravak u Njemačkoj.

Međutim, iznos još uvijek podliježe porezu. Koliko od toga na kraju ostane ovisi o osobnom poreznom opterećenju.

Što je s umirovljenicima?

Novac dobivaju i umirovljenici. Međutim, za to su odgovorna različita tijela. Savezni bi dužnosnici, primjerice, trebali dobiti paušal “ako je moguće” u prosincu, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova. Za to je odgovorna agencija od koje primaju mirovinu. Odgovarajuće savezne zemlje odgovorne su za umirovljene državne službenike.

Hoće li ipak svi dobiti paušal u prosincu?

Nekim bi umirovljenicima isplata ipak mogla biti odgođena. Tko je tek napustio posao, odnosno otišao u mirovinu i krajem prosinca prima prvu mirovinu, sredinom mjeseca neće dobiti paušal za energiju. Prema priopćenju Njemačkog mirovinskog osiguranja, osobe koje su pogođene dobit će paušalni iznos “tek početkom 2023.” – i tada također automatski.

Što ako novac ne stigne?

Svatko tko ne primi paušalni iznos cijene energije, kako se taj iznos službeno naziva, unatoč postojećem pravu, može podnijeti zahtjev Njemačkom mirovinskom osiguravajućem društvu u Bochumu za naknadnu isplatu. To je moguće u razdoblju od 9. siječnja do 30. lipnja 2023. godine, prenosi Fenix Magazin.

Komentirajte prvi

New Report

Close