Njemačka ima najveći broj novozaraženih od početka pandemije: Ovo je jedan od razloga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. ožujak 2022. u 13:12
Foto: Reuters

Od početka ožujka su na snazi nove, blaže mjere u borbi protiv pandemije.

Po prvi put od početka pandemije koronavirusa u Njemačkoj je u roku jednog dana zabilježeno više od 250.000 slučajeva novih zaraza, objavio je državni epidemiološki institut Robert Koch u četvrtak.

“Uredi za javno zdravstvo saveznih pokrajina prijavili su tijekom jednog dana 262.752 slučajeva zaraze koronavirusom”, javio je Institut Robert Koch (RKI) na svojoj internetskoj stranici.

Time je sedmodnevna incidencija u Njemačkoj porasla na 1388. Prije tjedan dana iznosila je 1174.

Prošlog tjedna ministarstvo zdravstva je priopćilo kako je tzv. omikron val prešao svoj zenit i kako se očekuje pad broja novozaraženih.

Od početka ožujka su na snazi nove, blaže mjere u borbi protiv pandemije.

Od 20. ožujka bi, kako je dogovoreno u veljači na sastanku saveznih i vlasti saveznih pokrajina, trebale biti ukinute sve mjere s izuzetkom nošenja maski u zatvorenim prostorima.

Neki stručnjaci upozoravaju kako se kod trenutnog porasta broja novozaraženih radi o šestom pandemijskom valu koji je prouzročila nova podvrsta varijante omikron.

“Za naglo širenje zaraze je odgovorna nova podvarijanta BA2 u kombinaciji s popuštanjem mjera i dopuštenog okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenim prostorima”, rekao je bioinformatičar Lars Kaderali za novinsku agenciju dpa.

Epidemiolog Hajo Zeeb iz Njemačkog imunološkog društva tvrdi kako se ne radi o novom valu nego o tomu da “peti val još nije u potpunosti prošao”.

Stručnjaci smatraju da je osim popuštanja mjera i nove, zaraznije, podvarijante virusa za porast broja novozaraženih kriv i rašireni osjećaj “korona je prošla” među stanovništvom.

Tomu treba pridodati da je od početka rata u Ukrajini pandemija u medijskom izvještavanju pala u pozadinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close