Nisu Švicarci: U ovoj europskoj državi žive najbogatiji stanovnici svijeta

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2023. u 07:42
FOTO: Pixabay

Švicarska banka UBS objavila je godišnje izvješće o bogatstvu prema kojem najveću financijsku imovinu po glavi stanovnika imaju Švicarci, dok najveće medijalno bogatstvo – iznos od kojeg pola ljudi ima više, a pola manje novca imaju Belgijanci.

Mnogi ekonomisti vjeruju da medijalno bogatstvo pruža najtočniju sliku bogatstva neke zemlje jer identificira srednju točku skupa podataka, s polovicom podataka iznad tog broja i polovicom ispod njega. Na taj način eliminiraju se jednokratni utjecaji poput broja milijardera koji su u SAD-u i Švicarskoj tisuće, piše tportal.

S druge strane, prosječno bogatstvo pruža vam pravi prosjek, iako ga iskrivljuju već navedeni milijarderi. Prema banci UBS, prosječno globalno bogatstvo po punoljetnom čovjeku je na 84.718 dolara.

Prema prosječnim mjerama, Švicarska zauzima vrh s 685.226 dolara po osobi. Više od 15 posto stanovništva Švicarske su milijunaši, što je treći najviši postotak na svijetu. Međutim, kada se pogleda srednje bogatstvo po osobi, ono iznosi 167.353 dolara, što je razlika od 517.000 dolara.

Pet od deset najbogatijih zemalja po prosječnom bogatstvu nalaze se u zapadnoj Europi, uključujući Dansku, Norvešku, Nizozemsku i Belgiju.

SAD zauzima drugo mjesto s prosječnim bogatstvom po odraslom od 551.347 dolara. Sveukupno, u SAD-u živi 38 posto svjetskih milijunaša, prestižući drugu najbogatiju zemlju, Kinu za više od tri puta. S velikim jazom u bogatstvu, nejednakost u SAD-u spada među najviše među razvijenim nacijama.

Sedmo mjesto prosječnog bogatstva zauzima Singapur, s najvišim prosječnim bogatstvom po odraslom u Aziji. Nejednakost prihoda u Singapuru nalazi se na sličnoj razini kao u Americi.

Kad se promatra iz perspektive medijalnog bogatstva, Belgija zauzima prvo mjesto u 2023. pri čemu je po prvi put prestigla Australiju. Visoki postotak vlasništva nad nekretninama i visoke cijene nekretnina dovele su do rasta bogatstva europskih kućanstva.

Medijalno bogatstvo u SAD-u iznosilo je 107.739 dolara, što ga stavlja na 12. mjesto. Sveukupno, medijalno bogatstvo najbrže raste u Kini te se od 2000. godine povećalo za osam puta.

Komentirajte prvi

New Report

Close