Ništa od digitalnoga poreza u EU do jeseni, prioritet je onaj globalni

Autor: Darko Bičak , 13. srpanj 2021. u 22:00
Porez bi trebale plaćati stotine, većinom europskih kompanija/SHUTTERSTOCK

Početkom srpnja potpredsjednica EK Margrethe Vestager najavila je da će Komisija predložiti idućih tjedana uvođenje digitalnog poreza koji će plaćati stotine, većinom europskih, kompanija.

Europska komisija (EK) zamrznula je planove o novom digitalnom porezu do jeseni, a prioritet je trenutačno dogovor o globalnom minimalnom porezu, poručio je jučer potpredsjednik Komisije Paolo Gentiloni.

Početkom srpnja potpredsjednica EK Margrethe Vestager najavila je da će Komisija predložiti idućih tjedana uvođenje digitalnog poreza koji će plaćati stotine, većinom europskih, kompanija, a prihod bi se koristio za financiranje oporavka od pandemije.

Planove je zasjenio prijedlog članica Inicijative za suzbijanje erozije porezne baze i preusmjeravanja dobiti da se uvede minimalni globalni porez na dobit kompanija od najmanje 15% i da se dio prava na oporezivanje preusmjeri iz matičnih u zemlje u kojima posluju.

Prijedlozi su rezultat višegodišnjih pregovora pod okriljem Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a prošlog vikenda odobrili su ih financijski dužnosnici skupine G20. Šefovi država i vlada G20 trebali bi ih usvojiti u listopadu.

Glavni je prioritet osigurati međunarodni sporazum o globalnom porezu i EK surađivati s američkom administracijom da bi se to postiglo, kazao je povjerenik EU za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

“Jasno je da nam je to glavni prioritet i razlog zašto smo odlučili staviti na čekanje prijedlog (EU-a) o digitalnom nametu”, rekao je Gentiloni na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara financija članica eurozone na kojem je bila i američka ministrica financija Janet Yellen.

Washington se protivi EU digitalnom porezu, tvrdeći da bi ugrozio globalni sporazum o oporezivanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close