Nastavlja se prometni kaos u Njemačkoj, tisuće putnika u velikim problemima

Autor: Poslovni.hr , 12. ožujak 2024. u 14:00
Foto: Pixabay

Očekuje se da će oko 600 letova biti otkazano zbog štrajka, naveo je nacionalni prijevoznik, što će utjecati na 70.000 putnika.

Njemačku je ponovno pogodio dvostruki val štrajkova u prometnom sektoru, nakon što su strojovođe i kabinsko osoblje zrakoplova u utorak prekinuli rad zbog tekućih sporova oko plaća.

Otprilike 80 posto međugradskih vlakova otkazano je u utorak jer su strojovođe državne željezničke tvrtke Deutsche Bahn stupile u štrajk.

U glavnim zračnim središtima Frankfurtu i Muenchenu deseci tisuća putnika morali su pomaknuti svoje letove zbog štrajka sindikata kabinskog osoblja Ufo u Lufthansi. Pojedinačni letovi također su otkazani na drugim lokacijama, poput zračne luke BER u glavnom gradu.

Dva sindikata nisu međusobno koordinirala svoje djelovanje, no ovo je drugi put u samo nekoliko dana da su djelatnici Lufthanse i Deutsche Bahna stupili u štrajk.

Njemački prizivni sud razmotrit će tijekom prijepodneva nastojanje Deutsche Bahna da blokira štrajk strojovođa. Niži sud u Frankfurtu ranije je odbacio tužbu željeznice za prekid štrajka koji je u tijeku. 

Štrajk u putničkom prijevozu Deutsche Bahna započeo je u utorak u 2 sata ujutro i očekuje se da će trajati 24 sata, potvrdila je glasnogovornica željeznice.

Željeznica je organizirala izvanredni vozni red kako bi osigurala oko petinu usluga na međugradskim linijama. Regionalne usluge i prigradski vlakovi Deutsche Bahna također su pogođeni štrajkom.

Ovo je šesta industrijska akcija sindikata strojovođa GDL u trenutnom krugu kolektivnog pregovaranja.

U međuvremenu su i stjuardese njemačkog prijevoznika Lufthanse, u zračnim lukama Frankfurt i Muenchen, rano ujutro stupile u štrajk, objavio je sindikat kabinskog osoblja Ufo.

Štrajk u najprometnijoj njemačkoj zračnoj luci započeo je u 4 sata ujutro i trebao bi trajati do 23 sata, potvrdila je glasnogovornica sindikata. 

Očekuje se da će oko 600 letova biti otkazano zbog štrajka, naveo je nacionalni prijevoznik, što će utjecati na 70.000 putnika.

Samo nekoliko sati kasnije, štrajku se pridružilo i kabinsko osoblje Lufthanse u zračnoj luci Muenchen. Lufthansa procjenjuje da bi taj štrajk rezultirao otkazivanjem 400 letova i nemogućnošću polijetanja oko 50.000 putnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close