Najbogatiji Francuz povukao veze u politici da se izvuče od kupnje Tiffanyja

Autor: Tomislav Pili , 10. rujan 2020. u 22:00
Foto: Charles Guerin/Press Association/PIXSELL

Louis Vuitton Moët Hennessy odustao od najvećeg preuzimanja u povijesti industrije 
luksuzne robe nakon pisma francuske vlade koja kao argument navodi trgovinski spor sa SAD-om.

Pismo francuske vlade u čije argumente analitičari teško mogu povjerovati posijalo je sjeme razdora između najvećeg svjetskog proizvođača luksuzne robe, Louis Vuitton Moët Hennessyja (LVMH) i američkog draguljara Tifanyja. Štoviše, pozadina slanja tog pisma navodno su privatne veze vlasnika LVMH-a sa suprugom francuskog predsjednika. Kako prenose agencije, Tiffany je tužio LVMH nakon što je francuska kompanija objavila kako odustaje od preuzimanja vrijednog 16 milijardi dolara zbog protivljenja vlade u Parizu. Podsjetimo, to je trebalo biti najveće preuzimanje u sektoru luksuzne industrije u povijesti.

Obrana nacionalnih interesa

Kompanija u vlasništvu Bernarda Arnaulta – sa 86,5 milijardi dolara 5. najbogatijeg čovjeka svijeta prema Bloombergovom indeksu milijardera – objavila je da je upravni odbor dobio pismo iz francuskog ministarstva vanjskih poslova u kojem se traži prolongiranje preuzimanja Tiffanyja do 6. siječnja iduće godine. Ministarstvo je svoj zahtjev pojasnilo prijetnjom uvođenja dodatnih američkih carina na francusku robu. Podsjetimo, američki trgovinski predstavnik Robert Lighizer najavio je u srpnju nove, 25-postotne kompenzacijske carine na niz francuskih proizvoda, uključujući kozmetiku i ručne torbice. „Siguran sam da ćete shvatiti potrebu sudjelovanja u naporima zemlje da obrani svoje nacionalne interese“, stoji između ostaloga u pismu koje je Arnaultu 31. kolovoza poslao šef francuske diplomacije Jean-Yves Le Drian.

LVMH smatra kako je iz toga razloga nemoguće ispoštovati ugovornu obvezu o dovršetku preuzimanja do 24. studenog, dodavši kako nije voljan produžiti ugovor. Cijena dionica Tiffanyja u srijedu je potonula više od 6 posto i zaustavila se na 113,96 dolara, znatno ispod cijene u preuzimanju od 135 dolara. Time i burza signalizira kako su male šanse da će do preuzimanja na kraju doći. Iz Tiffanyja su odgovorili podizanjem tužbe pred sudom u Delawareu kako bi ishodili provedbu sporazuma. U tužbi tvrde da je francuska tvrtka prekršila ugovorne odredbe o pribavljanju dozvola regulatora za ravnopravno tržišno natjecanje. LVMH još nije zatražio dozvolu regulatora u nekoliko ključnih jurisdikcija, uključujući Europsku uniju, ističu u Tiffanyju.

Smatraju da LVMH ne može izbjeći akviziciju ukazivanjem na „značajne negativne elemente“ u njihovom poslovanju ili na kršenje ugovornih obaveza. LVMH ne može tvrditi ni da transakcija „u određenom smislu nije u skladu s domoljubnim dužnostima koje proizlaze iz činjenice da je francuska kompanija“, tvrde u Tiffanyju. Nemamo drugog izbora nego podnijeti tužbu, kazao je glasnogovornik Tiffanyja Roger Farah, dodajući da su uvjereni da su ispunili sve obaveze iz sporazuma. Američka kompanija optužuje LVMH da koristi nalog francuske vlade kao izliku da se povuče iz sporazuma koji je postao daleko manje privlačan s obzirom na negativan utjecaj pandemije koronavirusa na sektor luksuzne robe. Naime, Tiffanyjeva globalna prodaja u tri mjeseca do 31. srpnja pala je za 29 posto, na 747,1 milijun dolara, navodi Reuters. Analitičari su očekivali prihode od 772 milijuna dolara, pa je i financijski direktor LVMH-a Jean-Jacques Guiony u srijedu ocijenio Tiffanyjevo poslovanje slabašnim.

‘Zlonamjerne optužbe’

Inače, cijelom sektoru luksuzne industrije analitičari Baina ove godine prognoziraju pad prodaje za 35 posto, a povratak na razine iz 2019. ne treba očekivati prije 2022. odnosno 2023. godine. Ipak, iz Tiffanyja poručuju kako LVMH nastoji iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi izbjegao zaključenje transakcije u dogovorenim uvjetima. „Činjenica je da ne postoji uporište u francuskim zakonima na koje bi se ministar vanjskih poslova mogao pozvati kako bi od kompanije tražio kršenje valjanog i obavezujućeg sporazuma“, naglašavaju u američkom draguljaru.

35 posto

past će ove godine prodaja luksuzne robe, a povratak na predpandemijske razine očekuje se za dvije do tri godine

U tu tezu sumnjaju i analitičari koji smatraju kako nema smisla da Francuska koristi LVMH-ovu ponudu za Tiffany kao sredstvo pritiska u trgovinskom sporu s Washingtonom. „Francuska vlada je zasigurno vrlo aktivna u obrani nacionalnih interesa. Ali to je u najvećem broju slučajeva značilo sprečavanje preuzimanja francuskih kompanija“, izjavio je za Reuters Luca Solca, analitičar sektora luksuzne robe u Bernsteinu. Bloombergovi izvori bliski francuskoj vladi ističu kako je Bernard Arnault zatražio pomoć Elizejske palače kako bi se izvukao iz kupnje Tiffanyja. Najbogatiji Francuz navodno je prvo zatražio pomoć od ministarstva financija, a nakon što je tamo dobio odbijenicu, obratio se vanjskim poslovima.

Glasnogovornik LVMH-a ove je navode odbacio kao „zlonamjerne i potpuno neutemeljene optužbe“. K tome, financijski direktor Jean-Jacques Guiony je novinarima na pitanje je li točno da je kompanija tražila pomoć politike izjavio kako uopće ne želi odgovoriti na to. Međutim, Arnaultove veze s političkim vrhom nisu tajna. Milijarder je javno podržao Emmanuela Macrona tijekom predsjedničkih izbora 2017. godine, a nedavno je pohvalio njegov rad na poboljšanju imidža Francuske kod stranih investitora. K tome, Macronova supruga Brigitte bliska je s Arnaultovom kćeri Delphine. Prema tvrdnjama iz knjiga o bračnom paru Macron, nekoliko članova obitelji Arnault nekadašnji su učenici Brigitte Macron koja je predavala književnost u najprestižnijoj francuskoj privatnoj školi, Lycée Saint-Louis-de-Gonzague.

Komentirajte prvi

New Report

Close