Najavljeno uvođenje nove kategorije – tamnocrvenih zona: Za građane s tih područja još veća ograničenja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. siječanj 2021. u 14:48
FOTO: REUTERS/Antonio Parrinello

Ovisno o stopi zaraženih, trenutačno se na epidemiološkoj karti regije obilježavaju crvenom, narančastom i zelenom bojom, a za ona područja za koja nema podataka sivom. Sada se predlaže uvođenje nove kategorije.

Europska komisija je u ponedjeljak predložila uvođenje nove kategorije u označavanju epidemiološke karte Europe, “tamnocrvenih zona” u kojima je stopa zaraženosti koronavirusom vrlo visoka te preporučila izbjegavanje svih putovanja koja nisu nužna.

Ovisno o stopi zaraženih, trenutačno se na epidemiološkoj karti regije obilježavaju crvenom, narančastom i zelenom bojom, a za ona područja za koja nema podataka sivom. Sada se predlaže uvođenje nove kategorije “tamnocrvenih zona”, za područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih preko 500 na sto tisuća stanovnika.

“Zajednička karta i zajednički pristup razmjernim, nediskriminacijskim ograničenjima i dalje moraju usmjeravati naše napore. Ono što nam je sada potrebno s obzirom na nove varijante virusa još je veća koordinacija i zajednički europski napor kako bi se obeshrabrila nebitna putovanja. Zatvaranje granica neće pomoći, ali zajedničke mjere hoće”, izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Prema važećim epidemiološkim mjerilima, cijela Europska unija je na karti označena crvenom bojom. Oni koji budu putovali iz tih tamnocrvenih zona trebat će prije polaska na put obaviti testiranje na covid-19, a po dolasku na odredište otići u karantenu.

Komisija preporučuje zemljama članicama da traže više testiranja i za putovanja iz područja koja su sada označena narančastom, crvenom i sivom bojom. Osobama koje se vraćaju u državu članicu u kojoj imaju prebivalište trebalo bi dopustiti da se testiraju po dolasku, a ne prije polaska na put.

Što se tiče putovanja iz trećih zemalja u Europsku uniju, Komisija predlaže dodatne mjere za nužna putovanja, dok su sva putovanja koja nisu nužna iz trećih zemalja još ranije zabranjena.

Sada bi i oni čija su putovanja nužna morali obaviti PCR testiranja prije polaska, najranije 72 sata prije polaska. Građani EU-a, oni koji imaju prebivalište u EU-u i članovi njihovih obitelji, testiranje bi po prijedlogu Komisije mogli obaviti i po ulasku u Uniju.

Za one koji dolaze iz zemalja u kojima je zabilježena visoka stopa zaraženih novom varijantom virusa, države članice trebaju uvesti sigurnosne mjere poput samo-izolacije, karantene i praćenja kontakata u razdoblju do 14 dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close