Na stolu je novi prijedlog milijarde eura pomoći, manje bespovratne pomoći, više zajma

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. srpanj 2020. u 13:41
FOTO: REUTERS

Novi Michelov plan koji su novinari dobili na uvid, predlaže sada 450 milijarda bespovratne pomoći i 300 milijarda u zajmovima.
Četiri “štedljive zemlje” nezadovoljne su Michelovim prijedlogom.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predstavio je novi prijedlog za sporni paket oporavka Europske unije u pokušaju da prevlada nesuglasice između zemalja članica koje na sastanku u subotu pokušavaju postići dogovor.

Cjelokupni paket od 750 milijarda eura ostao bi nepromijenjen, prema novome prijedlogu koji treba približiti stajališta članica.

No drukčije bi se rasporedio omjer između bespovratne pomoći i zajma.

Plan za oporavak nazvan “EU sljedeće generacije” (NGEU) predložen je u iznosu od 750 milijardi eura – 500 milijardi koje bi se dodjeljivale kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao zajmovi.

Novi Michelov plan koji su novinari dobili na uvid, predlaže sada 450 milijarda bespovratne pomoći i 300 milijarda u zajmovima.

Četiri “štedljive zemlje” nezadovoljne su Michelovim prijedlogom.

Austrija i Danska traže da (Višegodišnji financijski okvir) bude još manji – 1050 milijardi eura, a Nizozemska i Švedska nisu iznijele konkretnu brojku, ali im je Michelov prijedlog od 1074 milijarde eura previsok.

Štedljiva četvorka nije zadovoljna ni prijedlogom da se sredstava dodjeljuju kao bespovratna pomoć i radije bi da bude u obliku povoljnih zajmova.

Ideja da se snažno i brzo odgovori na ekonomske posljedice koronakrize velikim paketom koji uključuje bespovratnu pomoć i povoljne zajmove vrlo je kvalitetna i njezino razvodnjavanje ne bi bilo dobro, izjavio je subotu u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Čelnici zemalja članica Europske unije pokušavaju ponovno u subotu dogovoriti novi sedmogodišnji proračun i plan za oporavak pošto su pregovori zapeli zbog inzistiranja Nizozemske da se o isplati sredstva odlučuje jednoglasno.

Plenković je nizozemsku poziciju nazvao “lošom”.

“Cijeli smisao ideje o 500 milijardi eura bespovratne pomoći i 250 milijardi kroz povoljne zajmove bio je dati snažan i brz odgovor odmah, kako bi se ubrzao ekonomski oporavak i ako se iz nekog razloga, poput ovoga, to pokuša razvodniti, onda to više nije to”, rekao je Plenković uoči početka nastavka samita.

Plenković je rekao da u nastavku samita očekuje novi prijedlog predsjednika Europskog vijeća i novi početak pregovora.

“Vjerujem da će većina članica učiniti napor da se dođe do dogovora, a ne mogu reći sa sigurnošću hoće li neke zemlje ostati na svojim čvrstim stajalištima”, rekao je Plenković.

Komentirajte prvi

New Report

Close