‘Mogu izazvati požar’: Njemačkom se šire opasne ideje za uštede na grijanju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. studeni 2022. u 11:38
Foto: Press Association/PIXSELL

Upitna opskrba i visoki računi potaknuli su Nijemce da na početku sezone grijanja potraže alternativna rješenja.

Njemački osiguravatelji upozorili su građane da se ne upuštaju u rizične “eksperimente” s improviziranim alternativnim rješenjima za grijanje da ne bi izazvali požar.

Njemačka je zajedno s drugim zapadnim zemljama uvela Rusiji sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu i nastoji smanjiti ovisnost o ruskim energentima, pozivajući građanr da smanje potrošnju energije.

Rusija je pak ljetos znatno smanjila isporuke plina cjevovodom Sjeverni tok 1 zbog blokade turbine koju je bila poslala Siemens Energyju na servis. Krajem rujna ruski je plin zaustavilo oštećenje na plinovodu u Baltičkom moru zbog eksplozija čiji uzrok još nije objavljen.

Europske zemlje sumnjaju u sabotažu, isključivši Rusiju iz istraga.

Upitna opskrba i visoki računi potaknuli su Nijemce da na početku sezone grijanja potraže alternativna rješenja.

Udruga njemačkih osiguravatelja GDV poručila je početkom tjedna da razumije njihove pokušaje da smanje visoke račune, ali je upozorila da su neke metode neprikladne za dulje vremensko razdoblje.

Društvenim mrežama šire se ideje poput upotrebe “dušica” za grijanje pećnica i za zamjenu plinskih plamenika na štednjacima, što može izazvati požar, istaknuli su.

Građani također ne bi trebali u stambenom prostoru koristiti grijalice za terase i slične uređaje, dodali su.

“Brinu nas avanturističke metode za kojima posežu neki stanari i vlasnici stanova i kuća. Izričito savjetujemo da se ne izvode opasni eksperimenti”, rekao je izvršni direktor GDV-a Joerg Asmussen.

Komentirajte prvi

New Report

Close