Mladi Portugalci najduže ostaju živjeti sa roditeljima, Šveđani odsele već sa 19, evo kako stoje Hrvati

Autor: Josipa Ban , 03. rujan 2022. u 09:22
FOTO: Pixabay

Nikola Baketa, znanstveni suradnik s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, navodi da je više razloga zašto mladi Hrvati kasno napuštaju roditeljski dom, no glavni su oni ekonomski.

Mladi u Hrvatskoj, uz Portugalce, najkasnije napuštaju roditeljsko “gnijezdo”. Iz obiteljskog će doma tako otići, u prosjeku, tek s 33,3 godine. Gori su od nas jedino Portugalci koji s roditeljima žive tri mjeseca duže, pokazuje istraživanje Eurostata za 2021.

Za razliku od Hrvata, Portugalaca, Slovaka, Grka i Bugara, zemalja u kojima mladi redom roditeljski dom napuštaju u prosjeku tek nakon 30 ili više godina, mladi Šveđani će isti napustiti već s 19. U Finskoj pak u prosjeku s 21,2, Danskoj s 21,3, a u Estoniji s 22,7 godina.

Statistika Eurostata pokazuje drastične razlike među zemljama u napuštanju obiteljskog doma među mladima. Tako u većini zemalja zapadne i sjeverne Europe mladi u prosjeku roditelje napuštaju u ranim ili srednjim 20-im godinama. S druge strane, u južnim i istočnim zemljama taj se prosjek penje na kasne 20-e ili rane 30-e godine.

FOTO: EUROSTAT

Nikola Baketa, znanstveni suradnik s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, navodi da je više razloga zašto mladi Hrvati kasno napuštaju roditeljski dom, no glavni su oni ekonomski.

“Nekoliko je aspekata. Prvo je zapošljavanje. Mladi češće rade na određeno i slabije su plaćeni što utječe na sigurnost, odnosno nesigurnost rada. U takvim radnim odnosima pak teško mogu dobiti kredit, a koji je nužan za kupnju nekretnine”, kaže Baketa te dodaje da je pak kupnja iste drugi problem zbog kojeg mladi u Hrvatskoj tek nakon 30 napuštaju roditelje.

“Cijene nekretnina i najma u Hrvatskoj su visoke. Osim toga, najam je neuređen. U Hrvatskoj ne postoje politike dugoročnog najma ili gradskih stanova po povoljnijim cijenama koji bi mladima olakšali osamostaljivanje”, ističe.

Koliko vlasti pak brinu o mladima dovoljno govori činjenica da od 2017., kada je istekao Nacionalni program za mlade, nisu bili u stanju donijeti novi, a koji bi barem deklarativno pokazao kako država planira olakšati poziciju ove vrlo heterogene skupine.

Posljedice vidimo jer nas je sve manje, a državu najčešće napuštaju upravo mladi.

Zanimljivo, statistika pokazuje da muškarci u Europskoj uniji kasnije napuštaju obiteljski dom od žena. U prosjeku s 27,4 godine, a žene s 25,5 godina. Ovaj je trend prisutan u svim zemljama, kažu europski statističari.

Baketa kaže da pretpostavlja da je tome tako jer se žene udaju, pa ranije napuštaju dom. No ističe, to je samo pretpostavka.

Komentirajte prvi

New Report

Close