Ministar zdravstva: Do kraja zime svi će se cijepiti, preboljeti ili umrijeti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. studeni 2021. u 08:20
Foto: Reuers

Stopa zaraženih je najveća od početka pandemije, a stručnjaci upozoravaju da bi ovaj val mogao biti najgori do sada.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn apelirao je na građane da se cijepe, poručivši da će se do kraja ove zime svatko u Njemačkoj cijepiti, preboljeti ili umrijeti od covida-19, prenosi u ponedjeljak BBC.

“Do kraja ove zime svi će u Njemačkoj biti cijepljeni, oporavljeni ili mrtvi”, kazao je Jens Spahn na novinskoj konferenciji u Berlinu u ponedjeljak.

U Njemačkoj je oko 79 posto odraslih cijepljeno protiv covida-19, a vlasti ističu da covid-19 u četvrtom valu pandemije prijeti bolničkim kapacitetima.

Stopa zaraženih je najveća od početka pandemije, a stručnjaci upozoravaju da bi ovaj val mogao biti najgori do sada.

Institut Robert Koch i u ponedjeljak bilježi nove, rekordne vrijednosti novozaraženih koronavirusom.

U roku od 24 sata je zabilježeno 30.643 novih oboljenja te 62 umrla, a sedmodnevna incidencija je za cijelu zemlju porasla na 386,5 na 100.000 stanovnika.

Među pokrajinama najviše brojke bilježi Saska, koja ima sedmodnevnu incidenciju od 960,7 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, objavljeno je u ponedjeljak.

Uskoro će u većini zemlje na snagu stupiti tzv. pravilo 2G po kojemu necijepljeni niti s negativnim testom ne mogu ući u ugostiteljske objekte, muzeje, kazališta i sl.

Većina božićnih sajmova u Njemačkoj je otkazana.

Spahn je kazao da je protiv zakonske obveze cijepljenja protiv covida-19, ali da je “moralna obveza” cijepiti se protiv covida-19.

“Sloboda znači i odgovornost, a postoji dužnost cijepljenja prema društvu”, kazao je.

Zaraznija delta varijanta covida-19 odgovorna je za posljednji val pandemije, a svatko tko nije cijepljen će “tijekom idućih nekoliko mjeseci biti zaražen i nedostajat će mu zaštita”, kazao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close