Ministar rada najavio do jeseni zakon o radu od kuće, ali ima i otpora

Autor: Poslovni.hr , 27. travanj 2020. u 12:46
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Zalaže se za fleksibilni model kod kojeg bi bio moguć rad od kuće cijelo radno vrijeme ili samo nekoliko dana u tjednu.

Njemački ministar rada Hubertus Heil želi zbog pozitivnih iskustava stečenih tijekom koronakrize zakonski osigurati pravo na rad od kuće, no poslodavci su najavili otpor takvoj inicijativi.

“Svatko tko to želi i kod koga to vrsta posla omogućava, trebao bi imati pravo rada od kuće i nakon prolaska koronakrize”, rekao je ministar rada Hubertus Heil (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) za dnevnik Bild.

On je dodao kako se već “uvelike radi” na nacrtu zakona koji bi trebao biti gotov do jeseni.

“Mi upravo učimo koliko poslova danas može biti obavljeno od kuće”, rekao je Heil. On je dodao kako tijekom koronakrize “preko osam milijuna” zaposlenih u Njemačkoj radi od kuće.

Heil se zalaže za to da se rad od kuće obavlja “na dobrovoljnoj osnovi”.

“Mi smo za fleksibilni model kod kojeg bi bio moguć rad od kuće cijelo radno vrijeme ili samo nekoliko dana u tjednu”, rekao je Heil.

Socijaldemokrati i Zeleni za rad od kuće, poslodavci protiv

Njegovu inicijativu je podržao i ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz (također SPD) koji je rekao kako treba iskoristiti pozitivna iskustva s radom od kuće sakupljena tijekom koronakrize.

Inicijativu je podržala i parlamentarna stranka Zeleni, koja ujedno traži i pravo svih građana na pristup širokopojasnoj internetskoj mreži.

Savez njemačkih poslodavaca (BDA) odbacuje, međutim, Heilovu inicijativu. Direktor ove organizacije, Steffen Kampeter optužio je socijaldemokratske članove vlade da zakonom o pravu na rad od kuće donose nova ograničenja za gospodarstvo.

“Ono što nama treba je moratorij na opterećenja za gospodarstvo, a ne nova pravila koja samo guše rast i fleksibilnost”, rekao je Kampeter za izdanja medijske grupe Funke.

“U interesu je i poslodavaca i radnika da se mobilni rad primjenjuje tamo gdje je to smisleno. Home Office nije instrument kojim se gospodarstvo drži u pokretu”, rekao je predstavnik njemačkih poslodavaca.

Većina za mogućnost rada od kuće

Ispitivanje javnog mnijenja instituta YouGov za softversku kompaniju ESET pokazalo je pak kako čak 68 posto ispitanih, koji rade od kuće, žele i nakon prolaska pandemije nastaviti s ovakvom vrstom radnog angažmana. Njih  31 posto priželjkuje fleksibilna pravila o mogućnosti rada iz kućnog ureda.

IT stručnjaci smatraju da bi za budućnost rada od kuće trebalo osigurati bolji sigurnosni softver.

“Za milijune radnika je preko noći trebalo stvoriti uvjete za rad od kuće. Tu se mnogo improviziralo, ali u budućnosti bi se to trebalo promijeniti”, rekao je Holger Suhl iz tvrtke ESET.

Stručnjaci traže bolju internetsku povezanost njemačkih kućanstava. Jedno prijašnje ispitivanje instituta YouGov je pokazalo kako je četvrtina korisnika interneta nezadovoljno brzinom mreže.

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je, kao posljedicu koronakrize i rada od kuće, da će digitalizacija biti jedan od prioriteta predsjedanja Njemačke Vijećem EU-a u drugoj polovici ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close