Milanović: Da je Europa imala jaču ulogu, možda rata ne bi bilo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. ožujak 2022. u 15:33
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Premijeru je poručio da nije trebao reći da je podignut stupanj pripravnosti vojske.

Da je Europa imala jaču ulogu, možda rata u Ukrajini ne bi bilo, rekao je predsjednik Zoran Milanović u srijedu i dao podršku Ukrajincima koji se brane od ruske invazije.

Sedmi je dan invazije Rusije na Ukrajinu, jačaju bombardiranja, ali Ukrajina pruža otpor na iznenađenje Rusije koja je mislila da će brže napredovati.

“Užasno mi je žao što je do ovoga došlo. I ne možeš reći ništa drugo nego dati podršku ljudima da se obrane”, rekao je Milanović novinarima u Pakracu.

“Osvojiti veliki grad je praktički nemoguće bez da ga potpuno srušite. Ako ga je netko voljan braniti”, dodao je hrvatski predsjednik i podsjetio da se irački grad Mosul uspio braniti osam mjeseci prije nego što je slomljen.

Gotovo 700.000 izbjeglica iz Ukrajina ušlo je na teritorij EU-a. Hrvatski predsjednik je rekao da je za vladu pitanje je li Hrvatska spremna za prihvat izbjeglica iz Ukrajine, ali da on može reći da “smo moralno spremni za to”.

“Vlada informativna blokada. Ruska strana pušta ono što želi, to je jako malo. Ova druga strana ustvari ništa ni ne zna”, rekao je Milanović, dodavši da ni naši veleposlanici ne mogu puno učiniti, pogotovo veleposlanik u Moskvi jer Rusija dijeli malo informacija.

Plenković je ranije u srijedu rekao da je hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić napustila Kijev i krenula prema Lavovu.

Milanović je rekao da “uvijek treba biti zabrinut” kad bilo tko prijeti nuklearnim oružjem i da bi to bio “kraj svijeta”, ali ne misli da se to sada odvija.

Odgovorio je novinarima da se nije čuo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, ne zna kako bi to moglo pomoći i misli da je kasno za slanje poruke mira.

“Ne želim da se sukob preseli na gradove jer će to onda biti stravično”, dodao je.

Uvjeren je da ovaj rat mogu okončati samo Ukrajina i Rusija ili Rusija i Amerika, dodavši da je “ovo njihov sukob”.

“Da su ovo vodili Berlin i Pariz, a nisu bili u stanju, do rata ne bi došlo (…) Sporazum iz Minska nije proveden, tko je za to kriv?”, rekao je Milanović.

“Da je Europa tu, a nije u stanju, imala jaču ulogu, ovog sukoba možda ne bi ni bilo”, smatra hrvatski predsjednik.

“Nema ugroze za Hrvatsku”

Premijeru je poručio da nije trebao reći da je podignut stupanj pripravnosti vojske.

“Ljudi su se malo uzbunili. To je ozbiljna stvar (…) Vojska nije u pripravnosti i neće ni biti u ovakvim okolnostima. Vojska je u potpuno redovnim uvjetima, malo veći stupanj zaštite, ali to je u ingerenciji načelnika Glavnog stožera”, rekao je Milanović.

Pojasnio je da “to znači da je jedan stražar više”.

“To nema nikakve veze s nekom ozbiljnijom ili bilo kakvom ugrozom za Hrvatsku. Od toga za sada nema ništa i neće biti”, rekao je predsjednik.

Kaže da za sada ne vidi razlog za održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i tvrdi da se Hrvatska više treba baviti pravima Hrvata u BiH.

I BiH i Kosovo zaslužuju status kandidata za članstvo u EU 

Predsjednici Bugarske, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovačke i Ukrajine u ponedjeljak su otvorenim pismom poručili da Ukrajina “zaslužuje dobiti neposrednu perspektivu pristupanja EU-u”.

Osim Ukrajine, i Bosna i Hercegovina te Kosovo zaslužuju dobiti status kandidata za članstvo u EU, rekao je Milanović.

“Bio sam to spreman potpisati ukoliko i samo ukoliko se taj status da Bosni i Hercegovini i Kosovu” kojeg nisu ni priznale sve članice EU-a, rekao je Milanović.

Dodao je da “mi BiH želimo dobro” i da to trebaju vidjeti u Sarajevu. Hrvatski predsjednik je pozvao i da se donese odluka o početka pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom koje “EU maltretira već godinama”. Kaže da je za Hrvatsku “to jednako važno kao i Ukrajina”.

Izravno je poručio Miloradu Dodiku da “bi bilo dobro da se vrate u okvire institucija BiH” i da bi ga mogao uskoro nazvati.

“Republika Srpska se ne može izvući iz BiH, to je nemoguće (…) Njihovo mjesto je na Zapadu, mjesto srpskog naroda je na Zapadu, ne u Rusiji”, dodao je Milanović.

Beogradu je poručio da je trenutak da odluči gdje pripada, “je li to EU ili Rusija iz sentimentalnih razloga koje i mogu razumjeti”, istaknuo je.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne popušta pritiscima Zapada i ne želi uvoditi sankcije Rusiji, ali je rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukajine.

Komentirajte prvi

New Report

Close