Mijenjaju prometna pravila: Moguće će biti skrenuti desno i kad je crveno

Autor: Poslovni.hr , 20. kolovoz 2021. u 08:24
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Stručnjaci će trebati pažljivo izabrati raskrižja na koja će postaviti ovaj znak.

U susjednoj Sloveniji na snagu je stupila novela njihova “Zakona o pravilih cestnega prometa” koja između ostalog sadrži jedno novo zanimljivo rješenje. Na određenim preglednim raskrižjima će biti dopušteno skretati desno i kada je crveno svjetlo na semaforu. Općine su dobile ovlast da na lokalnim cestama s jednim prometnim trakom s razmjerno manjim prometom postave dodatni prometni znak u obliku zelene strelice za skretanje udesno, koji će omogućiti skretanje u desno i kada je vozaču upaljeno crveno svjetlo na semaforu. U tim situacijama vozač sam mora procijeniti sigurnost takve radnje odnosno mora se uvjeriti da je može sigurno obaviti. Osim toga, u planu je opremanje takvim znakovima određenih križanja i na regionalnim i državnim cestama za koje “Direkcija za infrastrukturo” (DRSI) procijeni da su podesna za ovu novinu, piše Večernji list.

– Vozač se odlučuje za skretanje desno pri crvenom svjetlu na semaforu samo kad se osjeća sigurno i suvereno. U suprotnom treba pričekati da mu se upali zeleno svjetlo i tu njegovu odluku trebaju poštivati drugi vozači koji se nalaze iza njega – rekao je za ljubljansko Delo Erik Logar iz AMZS-a. Smisao ovog rješenja jest povećanje protočnosti prometa, a pozitivno bi trebala djelovati i na ekologiju. No, stručnjaci će trebati pažljivo izabrati raskrižja na koja će postaviti ovaj znak kako ne bi došlo do neželjenih prometnih nesreća.

Slovenski zakonodavac je prepustio vozaču odluku hoće li koristiti mogućnost skretanja u desno i kada je crveno svjetlo na semaforu, a to znači da vjeruje u prometnu kulturu i znanje svojih vozača.

Komentirajte prvi

New Report

Close