Metropola koju Hrvati obožavaju proglašena ‘najneljubaznijim’ gradom na svijetu

Autor: Poslovni.hr , 30. studeni 2022. u 14:27
Foto: pixabay

Čak 46 posto anketiranih je izjavilo da su građani neljubazni. Posebno prema strancima.

Glavni grad Austrije Beč “najneljubazniji” je grad na svijetu, pokazalo je međunarodno ispitivanje javnog mnijenja “Expat City Ranking 2022”, münchenske istraživačke tvrtke, o kojem danas još ne pišu austrijski mediji, ali objavile su ga neke internetske platforme. Kako je pokazao rezultat ankete, u kojoj je sudjelovalo 12.000 ispitanika, Beč je u kategoriji ”ljubaznost” na neslavnom, posljednjem mjestu. Čak 46 posto anketiranih je izjavilo da su Bečani neljubazni. Posebno prema strancima.

Razloge očito treba tražiti, kako to pokazuje i ispitivanje javnog mnijenja u tome da Bečani očito nisu skloni sklapanju prijateljstava. Više od polovice ispitanika odnosno njih 54 posto je izjavilo da je u Beču teško s domaćinima sklopiti prijateljstvo, a što, prema njihovom mišljenju, dovodi do općeg nezadovoljstva kada se radi o društvenom životu. Naime, 32 posto anketiranih tvrdi da nisu sretni što se tiče društvenog života u austrijskom glavnom gradu, piše Večernji list.

Za razliku od Beča, u “najljubaznije” gradove svijeta svrstani su Grad Meksiko, glavni grad Omana Maskat i španjolski grad Valencia. Na začelju ljestvice od 50 gradova sudionika, uz Beč kao “najneljubazniji” su još i Frankfurt i Hamburg. Tek neznatno ispred austrijske metropole. Ono što je za mnoge paradoksalno je da je upravo taj isti Beč, u  2022. godine na prvom mjestu po neljubaznosti, već godinama u svjetskom vrhu po kvaliteti života prema istraživanju javnog mnijenja “Mercer”. Da se vratimo aktualnoj anketi “Expat City Rankinga 2022.” Ukupno gledano, vezano uz sve kategorije koje su ocijenjene, Beč je od 50 gradova svijeta završio na 27. mjestu.

To je u odnosu na prošlu godinu pad s 14. na 27. mjesto. Ono što anketa također pokazuje i naglašava je da je Beč dobio izuzetno dobre ocjene za gradski prijevoz i zdravstvenu skrb o svojim građanima. “Beč je po tim kriterijima još uvijek tip-top”, tvrde istraživači. Ističu kako je u kategoriji javnog prijevoza na prvom mjestu, a po pitanju zdravstva na visokoj drugoj poziciji. Dakle, kada se sve pogleda Beč je i dalje izuzetno privlačan grad za stanovnike iz cijelog svijeta. Jedino još Bečani moraju postati malo ljubazniji i topliji u ophođenju sa svojim gostima, tvrde neki ispitanici.

Što o svemu tome misle Hrvati, ne zna se točno, jer se ne može i ne smije generalizirati. Ali, kada se radi o bečkim Hrvatima, treba reći kako su oni veliki prijatelji sa svojim domaćinima i zajedno ne samo da uspješno rade i surađuju nego se i zajedno vesele i zabavljaju na brojnim kulturnim događanjima. A da Bečani očito znaju biti i jako ljubazni, pokazuje ovih dana i austrijski glavni grad odjeven u svečano adventsko ruho preplavljen s mnoštvom domaćih i stranih gostiju koji krstare božićnim sajmovima i svečano ukrašenim i primamljivim bečkim trgovinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close