Kreću nova pravila EU za putovanja

Autor: Ana Blašković , 25. siječanj 2022. u 12:20
Foto: Pixabay

Hrvatska je među zemljama koje su najlošije po uspješnosti cijepljenja s tek 53,8 posto u potpunosti procijepljenog stanovništva. 

Europsko vijeće donijelo je nove preporuke oko putovanja u pandemiji Covida 19 pa će članice ubuduće procjenjivati zdravstveni status pojedinca umjesto, kao dosad, regije iz koje dolazi.

Premda je na “zdravstvenoj karti’ većina Europe obojana u tamnocrveno, većina zemalja procijepila je većinu svog stanovništva i bitno proširila uporabu covid-potvrda. Zbog toga stiže i nova preporuka Vijeća da se od 1. veljače, kada je predviđeno da se valjanost covid-potvrda produlji na 270 dana za cijepljene osobe, ujedno gleda zdravstveni status pojedinca, a ne kakva je situacija s epidemijom u zemlji iz koje putuje. Pritom će iznimka ipak biti tamnocrvene regije u kojima je epidemija van kontrole.

Ukratko, onima koji posjeduju valjanu covid-potvrdu i odluče putovati, nove preporuke trebale bi značiti da unutar EU neće biti podložni drugim restrikcijama. Indivudualni pristup bitno bi trebao pojednostaviti pravila i donijeti predvidivost putnicima, posebno uoči približavanja nove turističke sezone.

Hrvatska je među zemljama koje su najlošije po uspješnosti cijepljenja s tek 53,8 posto u potpunosti procijepljenog stanovništva.

Komentirajte prvi

New Report

Close