Budućnost Europe
REFORMA

Konferencija o budućnosti Europe: Budućnost javnog zdravlja u Hrvatskoj i Europi

Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu: Petak, 28. siječnja 2022. u 10 sati

Poslovni.hr
26. siječanj 2022. u 11:59
Foto: Press

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj  i Predstavništvo Europske komisije, u partnerstvu sa zagrebačkim Pravnim fakultetom, organiziraju konferenciju o budućnosti javnog zdravlja u Hrvatskoj i Europi, u petak  28. siječnja u 10 sati u Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Na nizu panela stručnjaci, predstavnici akademske zajednice, političari i građani razmotrit će izazove u području javnog zdravlja iz medicinske, ali i pravne te komunikacijske perspektive. Rasprava o javnom zdravlju održava se u sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe, pokrenutog kako bi građanke i građani u svim državama članicama EU-a mogli iznijeti prijedloge za reformu europskog bloka.

Konferenciju o budućnosti javnog zdravlja otvorit će potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, a uvodne govore održat će državni tajnik Ministarstva zdravstva Silvio Bašić (videovezom), saborska zastupnica i izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Ivana Kekin te zastupnik u Hrvatskome saboru Ivan Ćelić.

U prvom panelu o Konferenciji o budućnosti Europe i javnom zdravlju sudjelovat će voditeljica Ureda  Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Staničić,  ravnateljica Škole narodnog zdravlja “A. Štampar” Mirjana Kujundžić Tiljak i dekan zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivan Koprić.

O procesu i ciljevima Konferencije o budućnosti Europe govorit će europarlamentarka Sunčana Glavak (HDZ, EPP), a o budućnosti javnog zdravlja iz pravne, medicinske i komunikacijske perspektive Tomislav Sokol (HDZ, EPP) i Romana Jerković (SDP, S&D).

U raspravama će sudjelovati i hrvatski predstavnici na europskim panelima građana organiziranim u sklopu Konferencije o budućnosti Europe: Vinko Sebešić, Ivan Begić, Mateja Lisak, Martina Zvonar i Fran Radačić. Ostali sudionici rasprava su Jean Monnet profesorica europskog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Iris Goldner Lang, profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu Stjepan Orešković, student prava Karlo Kožina, liječnica Katarina Babić, ravnateljica HINA-e Branka Gabriela Vojvodić (videovezom),  te dopisnik HINA-e iz Bruxellesa Slavko Vukadin (videovezom).

Konferencija završava studentskom debatom “EU law moot court” na temu javnog zdravlja u EU-u, u organizaciji Katedre za europsko javno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, uz voditelje debate Niku Bačić Selanec, Davora Petrica i Luku Petrovića.

Napomena urednicima: Ulazak u Muzičku akademiju bit će omogućen isključivo uz predočenje valjane COVID potvrde.

Događaj možete pratiti i na Facebook stranici te YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Prikupljeni zaključci bit će dio prijedloga što će se objaviti na višejezičnoj digitalnoj platformi Konferencije o budućnosti Europe

Kontekst

U sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira tematske rasprave u sveučilišnim gradovima. Prije Zagreba i Konferencije o budućnosti javnog zdravlja u Hrvatskoj i Europi, u Slavonskom Brodu održan je panel o budućnosti održive poljoprivrede, u Splitu o mladima i tržištu rada, u Zadru o budućnosti Mediterana, u Osijeku o IT industriji,  u Puli o obrazovanju, Dubrovniku o održivom turizmu, a u Rijeci o budućnosti kulture. Konferencija o budućnosti Europe niz je javnih rasprava koje omogućuju građankama i građanima iznošenje ideja i izradu prijedloga za reformu i buduće prioritete EU-a. Sastavni dio Konferencije je višejezična digitalna platforma na kojoj registrirani korisnici mogu razmjenjivati ideje, povezivati se, predlagati rješenja i inicijative te različite aktivnosti. Uz panele i rasprave, u sklopu Konferencije građani sudjeluju i u radu plenarne skupštine u kojoj su i eurozastupnici, predstavnici nacionalnih parlamenata, Vijeća EU-a, Europske komisije, Odbora regija, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, socijalnih partnera i civilnog društva.


Projekt je sufinancirao Europski parlament koji se ne može smatrati odgovornim za iznesene informacije i gledišta te neposrednu ili posrednu štetu do koje može doći u okviru realizacije projekta.

New Report

Close