Kome dati ‘vrući krumpir’ financija?

Autor: Tomislav Pili , 20. listopad 2022. u 13:55
Foto: Reuters

Giorgia Meloni najsklonija da mjesto ministra financija ponudi Giancarlu Giorgettu.

Giorgia Meloni uskoro će postati prva talijanska premijerka, a prvi problem koji će morati riješiti jest pitanje ministra financija s obzirom da Italiju čekaju teška ekonomska vremena. Kako piše Financial Times, nekadašnja aktivistkinja mladeži neofašističke stranke zamijenit će na čelu talijanske vlade Marija Draghija, nekadašnjeg predsjednika Europske središnje banke (ECB), nakon nedavne pobjede na izborima sa svojom krajnje desnom koalicijom.

Mnoštvo oblaka na vidiku

Prema očekivanjima, predsjednik Sergio Mattarella u idućih nekoliko dana dat će Meloni mandat za sastavljanje vlade. Koga god Meloni izabere za ministra financija, morat će se suočiti s održavanjem stabilnosti talijanskih javnih financija i zauzdavanja javnog duga koji je sa 150 posto vrijednosti BDP-a drugi po veličini u eurozoni, nakon Grčke. “Nova vlada preuzima dužnost u loše vrijeme”, kaže Lucrezia Reichlin, profesorica ekonomije na Londonskoj školi ekonomije. “Mnoštvo je oblaka na vidiku i malo je razloga za optimizam”, dodala je Reichlin.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je prošloga tjedna da Italija klizi u (još jednu) recesiju, prognozirajući pad BDP-a iduće godine od 0,2 posto. Banka Italija pak očekuje simbolični rast u 2023. uz stopu inflacije od 6 posto. Međutim, ako Rusija u potpunosti prekine isporuke plina, središnja banka očekuje da će talijansko gospodarstvo pasti 1,5 posto, a stopa inflacije jurnuti na 9 posto. S obzirom da Italija koristi plin za proizvodnju 50 posto električne energije, neke tamošnje banke već i u postojećim okolnostima smatraju da zemlji prijeti ozbiljna ekonomska kriza.

“Bit će iznimno teško. Zemlja prolazi kroz usporavanje – vjerojatno i recesiju – a događa se i masivno smanjenje prihoda stanovništva zbog rastućih troškova života”, kaže Lorenzo Codogno, nekadašnji visoki dužnosnik ministarstva financija. Braća Italije, stranke koju vodi Giorgia Meloni, stoga ima vrlo mali izbor potencijalnih kandidata za mjesto ministra financija koji bi bili spremni preuzeti tu dužnost u tako turbulentnim vremenima. Meloni je navodno razgovarala s nekoliko kandidata uz redova uglednih stručnjaka kojim bi uvjerila financijska tržišta, ali i ECB da su javne financije u kompetentnim rukama.

Spreman prihvatiti

Jedan od tih kandidata je Fabio Panetta, dužnosnik ECB-a. Međutim, on navodno nije bio zainteresiran za taj posao. Stoga je sve više špekulacija da će se Meloni obratiti Giancarlu Giorgettiju, članu užeg vodstva populističke Lige koju vodi Matteo Salvini. On je u Draghijevoj vladi bio ministar ekonomskog razvoja, a slovi za pripadnika umjerene, proeuropske struje unutar Lige. Meloni je prošloga tjedna kazala kako smatra da bi Giorgetti bio “izvrstan” izbor za taj posao, a on je pak signalizirao kako je voljan prihvatiti tu poziciju koju je Lorenzo Codagno opisao kao “vrlo vrući krumpir”.

Za sada još nije jasno što se po pitanju proračunske odgovornosti može očekivati od vlade Giorgije Meloni. U predizbornoj kampanji je naglašavala važnost fiskalne odgovornosti, željeći poslati signal investitorima u talijanski dug da će njezina vlada biti pouzdana. Nakon izbora ističe potrebu pružanja “konkretne pomoći” kućanstvima i poduzećima zbog rastuće inflacije. Ludovico Sapio, ekonomist za Europu u banci Barclays, smatra da će nova vlada morati balansirati između poticanja ekonomskog rasta i održavanja fiskalne discipline.

“Produženje mjera ublažavanja poskupljenja energenata bilo bi dobrodošlo, ali se ne čini da si Italija može priuštiti paket veličine koju smo vidjeli u slučaju Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva”, kaže Sapio.

Komentirajte prvi

New Report

Close